Een kartonnen doos met daarin een oude handdoek moet de waterkippen uit de vijver van de Universiteitsbibliotheek (UB) bescherming bieden tegen de vrieskou. ‘ICT Home of the waterchickens. Keep out!’, staat er op de doos.

Ook een deurbel ontbreekt niet op het ‘huis’ voor de waterkippen. “We moeten het voor onszelf ook een beetje leuk maken, toch?”, lacht Antoinette van der Velden-Welter. De controller van de afdeling ICT maakt zich sterk voor de waterkippen. Ze gooit dagelijks brood naar buiten, waar de kippen gretig op af komen. Of de vogels al in hun nieuwe onderkomen gekropen zijn, weet ze niet.

Historie van de vogelmanden

Van der Velden-Welter voelde zich genoodzaakt om een kartonnen doos voor de waterkippen te maken, omdat de vogelmanden in de UB-vijver zijn weggerot. Daar zit overigens een leuke geschiedenis achter, weet ze. “De vogelmanden waren in 1995 een cadeautje van alle directeuren van de directoraten FEB, MTB, P&O, I&A, OOS en AZ. Alle directoraten waren gevestigd in het bestuursgebouw, dat tussen 1992 en 1995 grondig was gerenoveerd. De directeuren waren zo tevreden met hun vernieuwde onderkomen, dat zij als dank de vogelmanden schonken aan de toenmalige Secretaris van de Universiteit, Paul Patoir. De manden kregen elk een bordje met daarop de naam van het directoraat en werden in de UB-vijver geplaatst, waar ze het thuisgevoel van de medewerkers symboliseerden.”

Waterkippen in de koude UB-vijver

‘Nieuwe manden graag’

In de tussentijd zijn de manden twee maal vervangen, maar nu lijkt het Erasmus Facilitair Bedrijf (EFB) de lege palen in de vijver niet op te merken. Van der Velden-Welter hoopt dat het EFB snel nieuwe manden plaatst, zodat haar ‘home of the waterchickens’ niet meer nodig is.

In een reactie laat het EFB weten dat er in het voorjaar weer nieuwe manden worden geplaatst in de vijver. LJ