Of er een bacheloropleiding pedagogische wetenschappen op de Erasmus Universiteit komt, is nog niet honderd procent zeker, maar de eerste horde is genomen.

De toetsing door de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO) viel pas geleden positief uit. Dat betekent dat de commissie ervan overtuigd is dat het overheidsgeld in principe zinnig zal worden besteed aan zo’n opleiding.

Concurrent niet blij

Het was nog even spannend, want de Leidse universiteit biedt al een soortgelijke opleiding aan. Zou dit niet dubbelop zijn? De Erasmus Universiteit wist voldoende duidelijk te maken dat een pedagogische opleiding in Rotterdam een aanvulling zou zijn. Naar verwachting zal de Rotterdamse opleiding een nieuwe groep studenten aanboren: studenten uit de directe omgeving van de havenstad, die wel pedagogische wetenschappen willen studeren, maar niet naar Leiden willen.

Accreditatie

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de accreditatieaanvraag die de universiteit in februari moet indienen bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Dit instituut zal oordelen over de inhoud van de opleiding. Als de NVAO positief besluit, dan kan de bachelor wellicht per september 2011 van start gaan.

Ook master en minor staan op planning

Deze bachelor is niet de enige opleiding op het gebied van onderwijs die deze universiteit wil gaan aanbieden. Ook een aansluitende master en een educatieve minor staan op de planning. De minor wordt waarschijnlijk volgend collegejaar al aangeboden; de master pas over enkele jaren. MM