Het is zover: de ov-chipkaart is per 1 januari 2010 het enige wettelijke betaalmiddel in het openbaar vervoer voor studenten. Niemand komt hier onderuit, en dat betekent dat maandag 4  januari duizenden studenten tegelijkertijd hun ov-reisrecht probeerden te activeren.

D-Day

De eerste dag na de kerstvakantie werd door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) al pessimistisch ‘D-Day’ gedoopt, het was tenslotte de dag dat de meeste studenten weer richting de collegebanken moesten reizen. De chipkaarten dienden te worden geactiveerd, en er werd voor het eerst gereisd met het in- en uit checksysteem. Onder de studenten heerste vooral veel onduidelijkheid over hoe en waar de kaart kon worden geactiveerd. Ook het opladen zelf ging niet overal even soepel: de machines vielen regelmatig uit en gaven storingen aan door het massale gebruik.

Een minuutje werk

Rob Sebes, woordvoerder van Coördinatiepunt ov-chipkaart, is in ieder geval tevreden over het verloop van de dag. “Studenten die hun kaart gingen opladen, waren gemiddeld één minuut kwijt aan de vereiste handelingen om de kaart te activeren. De lange rijen waren te verwachten. Er is overigens sprake van een gespreide oplading naar achternaam, wij roepen iedereen dan ook op zich hieraan te houden in plaats van op één dag met zijn allen naar een oplaadpunt te rennen.”

In drie dagen tijd hebben inmiddels 60.000 studenten hun kaart geactiveerd. Dat komt neer op 10 procent van de totale studentenbevolking. “We gaan ervan uit dat het tot 1 februari wel gaat lukken om de overige 90 procent met een werkende ov-chip kaart te laten reizen”, aldus een positief gestemde Sebes.

Veel studenten nog kaartloos

Ook bij de Landelijke Studenten Vakbond viel het mee met de klachten. “Wij hebben voornamelijk telefoontjes gekregen over nog niet ontvangen ov-chipkaarten”, vertelt Gerard Oosterwijk, voorzitter van de LSVb. “In totaal hebben ruim 18.000 studenten de kaart nog niet binnen, ondanks meerdere aanvragen. Deze kwestie gaan wij dan ook zeker aankaarten bij het ministerie. Voor februari moet het zijn opgelost.” CL