Skadiroeier David Kuiper is gisteren verkozen tot Rotterdamse Sportman van het Jaar. Clubgenoot Maaike Head won zaterdag de Nederlandse Kampioenschappen Indoor Roeien (NKIR).

Kuiper ontving de prijs vanwege de behaalde bronzen medaille met de Holland Acht op het Wereldkampioenschap in het Poolse Poznan. Bovendien heeft hij de afgelopen vier jaar met de oude vier van Skadi de Varsity gewonnen, en werd hij derde met de twee-zonder tijdens de World Cupwedstrijd in München.

Niet zelf gelobbyd

“Het is mooi dat mijn inspanningen voor de sport worden gewaardeerd”, reageert Kuiper nadat hij de titel Rotterdamse Sportman van het Jaar kreeg. De student fiscaal rechten aan de Erasmus Universiteit kon moeilijk inschatten hoe zijn kansen lagen ten opzichte van de andere genomineerden. Zelf heeft de roeier niet gelobbyd voor extra stemmen, maar hij weet dat Skadi en zijn vrienden zich daar wel sterk voor hebben gemaakt. 

Record bijna verbroken

Met een tijd van 7.09 minuten over twee kilometer won Head voor de derde keer op rij de titel ‘snelste lichte dame van Nederland’. Hiermee komt ze steeds dichter bij het Nederlands record van 7.07 minuten. Head legt uit dat indoorroeien niet vergelijkbaar is met roeien op het water. “Een wedstrijd op de roei-ergometer is veel meer een krachtbeproeving, terwijl op het water techniek belangrijker is.” Desalniettemin is de geneeskundestudent blij met haar overwinning. 

Skadi is de studentenroeivereniging van Rotterdam. LJ

Maaike Head tijdens de NKIR (Beide foto’s Merijn Soeters)