Charles Rozenberg, student algemene cultuurwetenschappen, is dinsdag verkozen tot ‘Huisgenoot van het Jaar 2009’. Zijn vijf huisgenoten van ’t Wynhuis aan de Wijnbrugstraat in Rotterdam, roemden hem omdat hij altijd voor hen klaar staat.

‘Charles is de huisgenoot die ieder studentenhuis in Rotterdam nodig heeft’. Zijn vijf huisgenoten prijzen Charly om zijn betrokkenheid (‘Soms weet hij nog beter hoe laat jij moet werken of naar college moet dan jezelf’) en zijn gebakken eitjes en tosti’s na een avond stappen.

‘Hij staat altijd klaar voor je in weer en wind, en kiest zijn huisgenoten boven zichzelf, zoals het hoort!’ Om zulke aanbevelingen kon de jury – bestaande uit wethouder wonen en ruimtelijke ordening Hamit Karakus, Debora Smits van woningcorporatie PWS, oud-studente Rezvan Ghoncheh, studenten Mustapha Akchich en Derek Otte en EM-hoofdredacteur Wieneke Gunneweg – niet heen.

Diner voor twee

Uit handen van de wethouder ontving Rozenberg een cheque voor een diner voor twee bij restaurant ‘Obba’ in Rotterdam. Rozenberg was verheugd en verrast door de nominatie van zijn huisgenoten. Zij hopen op hun beurt een vorkje mee te mogen prikken straks.

Is jongerenhuisvesting een probleem?

Rozenberg kreeg de prijs na afloop van het Woondebat 010 dat studenten Akchich en Otte hadden georganiseerd. Tijdens het debat gingen Rotterdamse jongeren, waaronder studenten, in debat met elkaar, en een aantal aanwezige woningcorporaties en wethouder Karakus.

Ze discussieerden hevig over de stelling of jongerenhuisvesting in Rotterdam een probleem is of dat jongeren te veeleisend zijn, als het gaat om hun huisvesting.

Charles Rozenburg en wethouder Karakus

Wachttijden sterk verkort

Een van de punten van de jongeren was dat ze vaak lang moeten wachten op een betaalbare zelfstandige woonruimte in een prettige wijk. Daar bracht onder meer de wethouder tegenin dat wachttijd de laatste jaren sterk is verkort en er voldoende woonruimte is, maar niet altijd op de plekken die het meest populair zijn, zoals het centrum en Kralingen.

Keuken delen geen probleem

Verder bleek het met de veeleisendheid van de meeste aanwezigen mee te vallen. De badkamer en keuken delen of wonen in een project op de Dordtselaan op Zuid, werd niet meteen van de hand gewezen. WG