De geesteswetenschappen dreigen te vergrijzen en er komt te weinig jong talent bovendrijven. Daarom mogen de komende vijf jaar in totaal 75 promovendi extra aan een onderzoek beginnen.

Dat melden onderzoeksfinancier NWO en het regieorgaan Geesteswetenschappen. Voor hun gezamenlijke nieuwe promotieprogramma is zeventien miljoen euro beschikbaar, te verdelen door een landelijke commissie. Ieder jaar gaan in principe vijftien promovendi van start. Maar in plaats van één voltijdpromovendus mogen universiteiten ook twee docent-promovendi aanstellen: die geven de helft van de tijd les en promoveren in de andere helft.

 

Competitie

Wie een promotieplaats wil bemachtigen, moet eerst binnen een faculteit de strijd aangaan. De universiteiten mogen maar een beperkt aantal promovendi voordragen. De grote mogen voor 4,5 fte indienen, de kleinere voor 3,0 fte en de Open Universiteit voor 1,0 fte. Directeur van de Faculteit der Kunst- en Historiewetenschappen, John van Male, heeft zijn onderzoekers daarom gevraagd na te denken over sterke promotievoorstellen. “Het is nog niet duidelijk hoeveel extra geld voor promotieplaatsen we krijgen. Alleen de beste voorstellen worden beloond.”

 

Beter samenwerken

Het regieorgaan Geesteswetenschappen is opgericht om de problemen in de geesteswetenschappen het hoofd te bieden. De overheid geeft extra geld en dat moet goed verdeeld worden. Volgens een analyse van een commissie onder leiding van Job Cohen moeten de geesteswetenschappers beter met elkaar samenwerken en minder op hun eigen eiland blijven zitten. HOP/LJ