Goede voornemens

Goede voornemens, het hoort erbij aan het einde van het jaar. De een maakt eindeloze lijstjes met goede voornemens, en houdt zich nergens aan, de ander vind het onzin om pas in december na te gaan denken over hoe alles anders moet. Wat voor goede voornemens hebben de EUR-studenten  voor 2010?

Papier op zak: toch geen baan?

Deskundigen lijken het erover eens: de kans op een baan is in veel sectoren flink afgenomen door de economische crisis. Vooral economie- en rechtenstudenten zouden zich druk moeten maken. Hoe denken de EUR-studenten over hun kansen op de arbeidsmarkt?

Philippe Kruip (22), IBA

“Over de matige vooruitzichten maak ik me helemaal geen zorgen. Het is op dit moment al een stuk makkelijker om een internship te volgen dan vorig jaar. Volgens mij maak ik met mijn studie nog een goede kans op de arbeidsmarkt. En ach, zelfs al bood mijn studie niet veel kansen, dan zou ik nog steeds IBA zijn gaan studeren. Als je iets doet dat je leuk vindt, excelleer je veel makkelijker in je vak en zijn je kansen dus ook groter. Het slechtste wat je kan doen, is gemiddeld zijn.

Om mijn kansen op de markt te verbeteren probeer ik in de vakanties zo veel mogelijk internships te lopen. Wat ik in ieder geval niet ga doen, is een baan onder mijn niveau kiezen, zelfs als ik geen baan op mijn eigen niveau kan vinden. Dan knijp ik er liever een jaartje er tussenuit om bijvoorbeeld een master te volgen.”

(kopie 1)

Bianca Heuser (23), master Innovatiemanagement

“Ik zie het allemaal wat rooskleuriger in. Het is vooral een kwestie van jezelf onderscheiden in deze tijd. Zelf probeer ik dat te bereiken met een bestuursbaan bij UniPartners. Daarnaast geef ik vrijwillig vrijetijdsles aan kinderen. Vanuit Unipartners merk ik dat er toch nog veel vraag is naar personeel, juist nu. Vooral change- en innovatiemanagers worden gevraagd om bedrijven met creatieve oplossingen door deze economisch mindere tijden te loodsen.

Een andere studie overweeg ik niet: je kunt tenslotte pas echt schitteren in je vak als je iets doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Mijn verwachting is dat eind 2010 het allemaal wel weer wat beter is dan nu op de arbeidsmarkt. Mocht ik toch geen baan vinden als ik afgestudeerd ben, dan zou ik ook een baan op hbo-niveau of een stage overwegen. Zolang je maar bezig bent!”

(kopie 2)

Jan Pieter Uittenbroek (23), economie & recht

“Ik maak me helemaal geen zorgen over de arbeidsmarkt. Over twee jaar ben ik waarschijnlijk  afgestudeerd. Toch had mijn zus veel moeite om na haar studie bouwkunde een baan te vinden. Ik ben dus nog blij om student te zijn! Door de combinatie van mijn twee studies verwacht ik me voldoende te kunnen onderscheiden van de andere studenten. Ook ben ik actief als secretaris bij de Financiële Studievereniging Rotterdam, en bij een accountantskantoor. Mocht dat niet voldoende zijn om een baan te krijgen, dan zijn er nog legio mogelijkheden om mijn kennis te verdiepen. In accountancy bijvoorbeeld.

Ik kan me niet voorstellen dat ik later voor een baan op lager niveau moet solliciteren. Bovendien verwacht ik dat de economie in 2010 weer aantrekt. De crisis is voor een groot deel psychologisch en ik geloof dat iedereen wel weer positief gaat denken in de loop van volgend jaar.” JR

Mark van der Maas (20), IBA

“In 2010 wil ik in ieder geval president Obama ontmoeten. Helaas is dit waarschijnlijk al een voornemen waar ik me niet aan zal kunnen houden, al wil ik het nog zo graag. Het is zo’n een markante man, alle ogen zijn op hem gericht geweest het afgelopen jaar. Ik ben wel benieuwd naar zijn verhalen.

Verder ben ik wel klaar voor een nieuwe vriendin. Eigenlijk was een relatie krijgen al een voornemen toen ik aan deze studie begon, maar iedereen weet hoe het gaat als je net studeert en geniet van het single leven.

Als derde voornemen wil ik eindelijk een album gaan opnemen met mijn band Island Stone. We maken nu twee jaar muziek, onze stijl kun je omschrijven als rock, funk, blues en jazz door elkaar gemixt.”

Susanne Dekker (22) bedrijfskunde

“Ik heb een behoorlijk lange lijst met voornemens. Ten eerste ben ik van plan eraan te werken minder snel te oordelen en om beter te luisteren naar anderen. Dat heb ik me vorig jaar ook al voorgenomen, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Ik ben van mening dat je er zelf behoorlijk wat van kunt opsteken als je goed naar anderen luistert namelijk, daar word je alleen maar intelligenter van.

Ik zou komend jaar ook vloeiend Spaans willen leren spreken, al kan het nog lastig worden dit doel in een jaar tijd te bereiken. Ik ben ook van plan zo min mogelijk te gaan klagen, ik vind klagen eigenlijk overbodig in het leven. Verder wil ik mijn relaties beter onderhouden en het aandurven om meer risico’s te nemen in het algemeen. Oh, en vaker ondergoed dragen, die kan er ook nog wel bij!”

Tom Egbers (22), economie

“Ik heb eigenlijk niet echt over goede voornemens nagedacht. Vind het eerlijk gezegd een beetje onzin om aan het einde van het jaar opeens met allerlei doelen en plannen aan te komen zetten, puur omdat we aan een nieuw kalenderjaar beginnen. En dat zou dan zogenaamd moeten bepalen hoe je dingen het komende jaar aanpakt.

Wat ik me wel aan het eind van ieder blok weer voorneem, is om harder te gaan studeren: ik wil tenslotte mijn jaar halen. En waarschijnlijk zou ik ook wel meer kunnen gaan sporten, dat gebeurt niet altijd op regelmatige basis. Als ik mijn bachelor binnen heb wil ik op reis. Naar Canada en Zuid-Amerika, daar ben ik nog nooit geweest. Maar dan wil ik ook wel echt gaan rondreizen, niet alleen op vakantie.”

 C.L