Papier op zak: toch geen baan?

Deskundigen lijken het erover eens: de kans op een baan is in veel sectoren flink afgenomen door de economische crisis. Vooral de studenten recht en economie zouden zich druk moeten maken. Hoe denken de EUR-studenten over hun kansen op de arbeidsmarkt?

Philippe Kruip (22), IBA

“Over de matige vooruitzichten maak ik me helemaal geen zorgen. Het is op dit moment al een stuk makkelijker om een internship te volgen dan vorig jaar. Volgens mij maak ik met mijn studie nog een goede kans op de arbeidsmarkt. En ach, zelfs al bood mijn studie niet veel kansen, zou ik nog steeds IBA zijn gaan studeren. Als je iets doet dat je leuk vindt, excelleer je veel makkelijker in je vak en zijn je kansen dus ook beter. Het slechtste wat je kan doen, is gemiddeld zijn.

Om mijn kansen op de markt te verbeteren probeer ik in de vakanties zo veel mogelijk internships te lopen. Wat ik in ieder geval niet ga doen, is een baan onder mijn niveau kiezen, zelfs als ik geen baan op mijn eigen niveau kan vinden. Dan knijp ik er liever een jaartje er tussenuit om bijvoorbeeld een master te volgen.”

Bianca Heuser (23), master Innovatiemanagement

“Ik zie het allemaal wat rooskleuriger in. Het is vooral een kwestie van jezelf onderscheiden in deze tijd. Zelf probeer ik dat te bereiken door een bestuursbaan bij UniPartners. Daarnaast geef ik vrijwillig vrijetijdsles aan kinderen. Vanuit Unipartners merk ik dat er toch nog veel vraag is naar personeel, juist nu. Vooral change- en innovatiemanagers worden gevraagd om bedrijven met creatieve oplossingen door deze economisch mindere tijden te loodsen.

Een andere studie overweeg ik niet: je kunt tenslotte pas echt schitteren in je vak als je iets doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Mijn verwachting is dat eind 2010 het allemaal wel weer wat beter is dan nu op de arbeidsmarkt. Mocht ik toch geen baan vinden als ik afgestudeerd ben, zou ik ook een baan op HBO-niveau of een stage overwegen. Zolang je maar bezig bent!”

(kopie 2)

Jan Pieter Uittenbroek (23), economie & recht

“Ik maak me helemaal geen zorgen over de arbeidsmarkt. Over twee jaar ben ik waarschijnlijk pas afgestudeerd. Toch had mijn zus veel moeite om na haar studie bouwkunde een baan te vinden. Ik ben dus blij om student te zijn! Door de combinatie van mijn twee studies verwacht ik me voldoende te kunnen onderscheiden van de andere studenten. Ook ben ik actief als secretaris bij de Financiële Studievereniging Rotterdam, en bij een accountantskantoor. Mocht dat niet voldoende zijn om een baan te krijgen, zijn er nog legio mogelijkheden om mijn kennis te verdiepen. In accountancy bijvoorbeeld.

Ik kan me niet voorstellen dat ik later voor een baan op lager niveau moet solliciteren. Bovendien verwacht ik dat de economie in 2010 weer aantrekt. De crisis is voor een groot deel psychologisch en ik geloof dat iedereen wel weer positief gaat denken in de loop van volgend jaar.” JR

Papier op zak: toch geen baan? (kopie 1)

Deskundigen lijken het erover eens: de kans op een baan is in veel sectoren flink afgenomen door de economische crisis. Vooral economie- en rechtenstudenten zouden zich druk moeten maken. Hoe denken de EUR-studenten over hun kansen op de arbeidsmarkt?

Philippe Kruip (22), IBA

“Over de matige vooruitzichten maak ik me helemaal geen zorgen. Het is op dit moment al een stuk makkelijker om een internship te volgen dan vorig jaar. Volgens mij maak ik met mijn studie nog een goede kans op de arbeidsmarkt. En ach, zelfs al bood mijn studie niet veel kansen, dan zou ik nog steeds IBA zijn gaan studeren. Als je iets doet dat je leuk vindt, excelleer je veel makkelijker in je vak en zijn je kansen dus ook groter. Het slechtste wat je kan doen, is gemiddeld zijn.

Om mijn kansen op de markt te verbeteren probeer ik in de vakanties zo veel mogelijk internships te lopen. Wat ik in ieder geval niet ga doen, is een baan onder mijn niveau kiezen, zelfs als ik geen baan op mijn eigen niveau kan vinden. Dan knijp ik er liever een jaartje er tussenuit om bijvoorbeeld een master te volgen.”

Bianca Heuser (23), master Innovatiemanagement

“Ik zie het allemaal wat rooskleuriger in. Het is vooral een kwestie van jezelf onderscheiden in deze tijd. Zelf probeer ik dat te bereiken met een bestuursbaan bij UniPartners. Daarnaast geef ik vrijwillig vrijetijdsles aan kinderen. Vanuit Unipartners merk ik dat er toch nog veel vraag is naar personeel, juist nu. Vooral change- en innovatiemanagers worden gevraagd om bedrijven met creatieve oplossingen door deze economisch mindere tijden te loodsen.

Een andere studie overweeg ik niet: je kunt tenslotte pas echt schitteren in je vak als je iets doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Mijn verwachting is dat eind 2010 het allemaal wel weer wat beter is dan nu op de arbeidsmarkt. Mocht ik toch geen baan vinden als ik afgestudeerd ben, dan zou ik ook een baan op hbo-niveau of een stage overwegen. Zolang je maar bezig bent!”

Jan Pieter Uittenbroek (23), economie & recht

“Ik maak me helemaal geen zorgen over de arbeidsmarkt. Over twee jaar ben ik waarschijnlijk afgestudeerd. Toch had mijn zus veel moeite om na haar studie bouwkunde een baan te vinden. Ik ben dus nog blij om student te zijn! Door de combinatie van mijn twee studies verwacht ik me voldoende te kunnen onderscheiden van de andere studenten. Ook ben ik actief als secretaris bij de Financiële Studievereniging Rotterdam, en bij een accountantskantoor. Mocht dat niet voldoende zijn om een baan te krijgen, dan zijn er nog legio mogelijkheden om mijn kennis te verdiepen. In accountancy bijvoorbeeld.

Ik kan me niet voorstellen dat ik later voor een baan op lager niveau moet solliciteren. Bovendien verwacht ik dat de economie in 2010 weer aantrekt. De crisis is voor een groot deel psychologisch en ik geloof dat iedereen wel weer positief gaat denken in de loop van volgend jaar.” JR