In het kader van de Erasmus Recruitment Days (ERD) worden deze week  ludieke acties gehouden in de C-hal. Zo kon je vandaag dansend energie opwekken op een Sustainable Dance Floor; een dansvloer die met sensoren reageert op druk  en beweging zodra  iemand er op beweegt.

Studenten die hier vandaag langskomen, kunnen een dansje wagen op deze ‘groene’ dansvloer.

De energie die hierdoor wordt opgewekt, houdt het computerprogramma van de dansvloer, die onder andere de muziek regelt, gaande. De bewegingsenergie wordt dus omgezet in elektriciteit, en alle overige energie wordt opgeslagen voor later gebruik.

Vloer levert veel energie op

“De vloer die hier nu ligt is best klein, maar op grotere schaal levert het behoorlijk wat energie op”, aldus Jaap van den Baak van Sustainable Dance Club. “In club Watt wordt de Sustainable Dance Floor ook gebruikt. De energie die door de dansende menigte wordt opgewekt kan bijvoorbeeld ook naar het lichtnet toestromen, wat uiteindelijk enorm kan schelen in energiekosten.”

Verlaag je energierekening

Als je dus wil besparen op je energierekening, en je tegelijkertijd in wil zetten voor een beter milieu is het de perfecte oplossing. Helaas is dit op het moment nog toekomstmuziek.

Van den Baak: “Vooralsnog is de Sustainable Dance Floor niet voor particulieren beschikbaar. Waar we nu meer werken is een prototype, er heeft enorm veel tijd en geld ingezeten om het te kunnen produceren. Als je als particulier een energie opwekkende vloer in je woning zou willen aanleggen zul je behoorlijk diep in de buidel moeten tasten om het rendabel te maken. Mede daardoor wordt dit systeem nog niet op grote schaal gebruikt.”

Enecoweek

Alle promotieevenementen die deze week plaatsvinden, worden gesponsord door Eneco, een van de hoofdsponsors van ERD. “Eneco staat voor duurzame energie, en daar willen wij bij ERD ook graag aan meewerken”, vertelt Babette Lockefeer van de ERDcommissie. “Het gaat om een bewustwordingsproces, ook bij studenten, met dergelijke acties dragen wij ons steentje bij aan een beter milieu.” Zo kunnen studenten zich deze week nog op de foto laten zetten door een aurafotograaf en wordt er onder de ingeschrevenen een elektrische scooter verloot. CL