De Right Movie Night trekt dit najaar meer bezoekers dan eerdere seizoenen. De maandelijkse filmavond in bioscoop Cinerama, die wordt georganiseerd door de rechtenfaculteit, heeft zelfs de aandacht getrokken van de Open Universiteit.

De Spaanse film ‘Mar Adentro’ (De zee binnenin) stond geprogrammeerd op 7 december. In de knusse bioscoopzaal zaten ongeveer zeventig bezoekers. Het leeuwendeel was student, aangevuld met wat docenten van de Erasmus Universiteit. “De filmavonden zijn voor iedereen toegankelijk”, fluistert Vincent Sluijter van de filmcommissie, terwijl de film van Alejandro Amenábar al is begonnen. “Regelmatig komen ook advocaten en andere mensen uit het veld naar Cinerama.”

Aantasting waardigheid

De waargebeurde film gaat over Ramón Sampedro, die al 27 jaar vanaf zijn nek verlamd is, en een eind wil maken aan zijn leven. In het katholieke Spanje is dat echter tegen de wet. Hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen geeft voorafgaand aan de vertoning een uitgebreide inleiding. “De film draait om liefde, maar vooral om waardigheid. Aantasting van elk recht, dus ook het recht om te sterven, zoals Ramón wil, is tegelijkertijd aantasting van de waardigheid”, vindt Buijsen.

 

Onder de indruk

De schakelstudenten Beleid & Management Gezondheidszorg Petra Zoer en Hilde Timmerman zijn na afloop erg onder de indruk van het verhaal. “De film diept het onderwerp euthanasie goed uit. Bovendien zijn de personages sterk”, aldus Zoer. Het is de eerste keer dat het duo een juridische filmavond bezoekt. “Het thema gezondheidsrecht past goed bij onze studie, dus daarom zijn we naar Cinerama gekomen.”

Groot aanbod

In januari begint het nieuwe seizoen van de juridische filmavonden. De commissie is nog druk bezig met de selectie. “Films zoeken is niet moeilijk, want het aanbod aan films met een juridisch tintje is zo groot, dat we nog jaren vooruit kunnen”, lacht commissielid Renu Poeran. Het nieuwe seizoen zal weer een mix zijn van blockbusters en internationale films, die steeds een ander juridisch thema aansnijden.

Het concept wordt misschien overgenomen door de Open Universiteit in Amsterdam. Poeran: “Het is leuk om te merken dat de filmavonden zelfs bekend zijn bij andere universiteiten.” LJ

De volgende filmavond staat gepland op 11 januari. De documentaire ‘Sister in Law’ van Florence Ayisi Kim Longinotto zal dan worden getoond.

Meer informatie over de Right Movie Night