“Kijk nou, een zwarte Sinterklaas en witte piet”, grinniken studenten als zij het tweetal zien op het Tinbergenplaza. De sint en piet riepen op 3 december studenten op om hun wens voor de klimaattop in Kopenhagen in een schoen te stoppen.

De sint en piet beginnen hun promotietour over de campus in de kantine van het T-gebouw, waar ook de schoen staat. Het duo is een opvallende verschijning in de kantine, waar groepjes studenten iets eten of studeren. “Dear children, the sint wants to tell you about the climate conference in Copenhagen next week…”, steekt de sint van wal. Intussen deelt piet snoepgoed uit, wat de studenten zich goed laten smaken.

Sinterklaastijd

De actie komt uit de koker van GreenEUR, de groene studentenvereniging van de Erasmus Universiteit. “Nederland is in de Sinterklaasstemming deze week, dus daarom leek ons dit een leuke actie”, aldus piet, en bestuurslid van GreenEUR Dennis Iseger. “We nemen deze wensen mee naar de klimaattop in Kopenhagen om de problemen daar aan te kaarten.”

Reuzenschoen gevuld met stro

De kartonnen schoen van anderhalf bij een halve meter is verpakt in cadeaupapier en gevuld met stro voor de schimmel. Bijna alle langslopende studenten laten hun oog vallen op de schoen en lezen daarna het rode bord waarop de boodschap staat. Er liggen al een paar briefjes in de schoen. Op een daarvan staat de wens om in de stad berglucht te kunnen inademen. Een ander briefje oppert het plan om de energie die gebouwen gebruiken, ook door de gebouwen te laten opwekken.

De reuzenschoen

Studentendelegatie naar Kopenhagen

Bij de klimaatconferentie zullen zo’n dertig EUR-studenten, verdeeld over vijf teams, aanwezig zijn. Elk team heeft een eigen plan van aanpak om de universiteit te vertegenwoordigen in de Deense hoofdstad. De ene groep zal op allerlei plaatsen de leus en het logo van GreenEUR stempelen. Een ander team maakt boompakken van karton, en weer anderen willen met een spandoek zichtbaar zijn op straat. LJ

Lees meer over de Kopenhagentrip van GreenEUR