Bijna 20 procent van de studenten heeft nog geen OV-chipkaart, terwijl dit op 1 januari 2010 het enige geldige vervoersbewijs is. Daarom manen de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en reizigersvereniging Rover de betrokken partijen tot actie.

Volgens cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft in Rotterdam 16 procent van de studenten nog geen OV-chipkaart. De Rotterdamse vervoerder RET merkt wel dat het grootste deel de kaart al binnen heeft, doordat de aanvraag voor tijdelijke OV-chipkaarten flink is afgenomen.

Reden vertraging onduidelijk

Het blijft onduidelijk waarom twee jaar na invoering van de kaart nog steeds niet alle studenten een OV-chipkaart hebben. Volgens Gerard Oosterwijk, voorzitter van de LSVb, is er geen goede samenwerking tussen alle betrokken partijen: Informatie Beheer Groep, het ministerie van OC&W, vervoersorganisatie RET in Rotterdam en de GVB in Amsterdam, en de producent van de kaarten, Trans Link Systems. 

IB-Groep en OC&W spelen studenten de zwartepiet toe, omdat zij de formulieren voor het aanmaken van de OV-chipkaart niet volledig, of niet in blokletters zouden invullen. Oosterwijk durft niet te zeggen wie verantwoordelijk is voor de vertraging. “Aan de ene kant deel ik de mening van IB-Groep en OCW. Aan de andere kant weet ik dat er studenten zijn die alles netjes afgehandeld hebben, maar ook nog steeds geen OV-kaart hebben ontvangen.”

‘Schrijf in blokletters’

IB-Groep verstuurt binnenkort een brief aan alle honderdduizend studenten zonder kaart, met het dringende verzoek om het formulier (nog eens) in te vullen. Oosterwijk raadt echter aan niet op de brief te wachten en zelf het formulier te downloaden op de website van IB-Groep. “En schrijf in blokletters!”, voegt hij er lachend aan toe.

Het wordt eenvoudiger

Vanaf 2011 kunnen studenten zelf een OV-chipkaart kopen en bij een automaat het OV-recht erop zetten. Als de student de pas dan kwijtraakt, of die gaat kapot, kan hij of zij eenvoudig een nieuwe kaart aanschaffen. LJ

Lees meer over de OV-chipkaart op EM.Online:

Ophaalperiode voor OV-chipkaart verlengd