Studenten ontvingen enkele dagen geleden een nepmail om hun DigiD-gegevens door te geven. Dit bericht leek afkomstig van de Informatie Beheer Groep (IB-Groep).

In de mail valt te lezen dat de IB-Groep per 1 januari 2010 zal fuseren en veranderen in de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Daarin zit echter geen enkele waarheid.

Studenten wordt gevraagd om hun adresgegevens plus gebruikersnaam en wachtwoord van hun DigiD, de digitale identiteit die gekoppeld is aan het burgerservicenummer van elke Nederlandse burger.

IB-Groep waarschuwt

Maandag plaatste de IB-Groep de hele tekst van deze mail op hun site, vergezeld van een waarschuwingsbericht. Daarin staat onder meer: “De Informatie Beheer Groep heet vanaf 1 januari 2010 Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).” en “In verband met deze overname moeten de persoonlijke gegevens opnieuw ingevoerd worden. Hierover heeft u een brief gekregen of krijgt u nog.”

De IB-Groep waarschuwt studenten en raadt hen aan niet te reageren op de bewuste mail. “De IB-Groep zal je nooit vragen om jouw inloggegevens. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord alleen in op het inlogscherm van DigiD.” MM