Ben jij een nerd?

In de Luchtbrug naar de Universiteitsbibliotheek worden van 20 november tot 18 december foto’s van de hedendaagse nerd geëxposeerd. De foto’s zijn gemaakt door studenten. Hoe omschrijft de EUR-student de nerd anno 2009?

Lakshmi van der Wart, derdejaars bestuurskunde

“Ik had toevallig laatst zelf een nerdactie. Ik had werkgroep en ben toen het verkeerde lokaal binnengestapt. Toen ik na twee uur werkgroep – ik had niets in de gaten – thuis was, kwam ik er pas achter dat ik fout zat. Vriendinnen hebben me toen uitgemaakt voor nerd. In mijn ogen is dat dus iemand die iets doms doet. Het clichébeeld van een nerd als iemand met een bril die houdt van wiskunde, en alleen maar studeert, is verouderd. Een student die bijvoorbeeld twee jaar in een jaar doet, noem ik een streber, geen nerd.”

Remco van Gaalen, masterstudent psychologie

“De term nerd wordt alleen gebruikt op de middelbare school. De leerlingen die braaf hun huiswerk maken en niet zozeer bezig zijn met hun emotionele en sociale ontwikkeling, worden algauw bestempeld als nerd. Leren is niet stoer, is op de middelbare school het credo.

Zodra je op de universiteit komt, verdwijnt dit begrip, want dan besef je dat je voor jezelf studeert. Het is juist goed om leergierig en nieuwsgierig te zijn, dat wordt ook aangemoedigd door de docenten. Als leergierig en nieuwsgierig staan voor nerdy, dan is bijna elke student dat.”

Indradj Sital, derdejaars recht

“Haar naar de zijkant gekamd, bril, mager en een dikke rugtas: zo ziet het prototype nerd er uit. Verder zijn ze altijd bezig met studie, zelfs tijdens de lunch, doen ze niets aan sport en hebben ze alleen nerd-vrienden.

Op de middelbare school was zo’n ‘stuudje’ negatief, maar tegenwoordig zie ik dat anders, omdat ik ouder ben. Ik maak nu geen onderscheid meer tussen ‘stuudjes’ of mensen die minder hard studeren. Eigenlijk zijn mensen die hard studeren te prijzen, want zij hebben een duidelijk doel voor ogen.” LJ