De nieuwbouw van het Onderwijscentrum van het Erasmus MC is gestart. De bouwkosten bedragen 36 miljoen euro. Volgens planning opent het nieuwe Onderwijscentrum per 1 september 2011 zijn deuren.

In het Onderwijscentrum Erasmus MC komen alle onderwijsactiviteiten van het universitair medisch centrum samen. Het verrijst in de laagbouw van het faculteitsgebouw en moet “het kloppende hart” van het onderwijs worden, “waar studenten zich thuis voelen, zich professioneel kunnen vormen door interactie met docenten en medestudenten en zich optimaal ondersteund weten door state-of-the-art faciliteiten”, aldus het persbericht van het medisch centrum.

Twee kilometer wetenschappelijke boeken

De centrale ontmoetingsplek in het nieuwe Onderwijscentrum is het lichte en ruimtelijke onderwijsplein. Het plein biedt ruimte aan ruim vierhonderd werk- en studieplekken, de medische bibliotheek, computervoorzieningen en cateringfaciliteiten. Beeldbepalende elementen in het ontwerp zijn een glazen dakconstructie, die het gehele plein overspant, en een enorme boekenwand met twee kilometer wetenschappelijke boeken en tijdschriften. Rond het onderwijsplein zijn veertig colloquium- en collegezalen gesitueerd, met een capaciteit variërend van vijftien tot 230 personen.

College in bioscoopzaal

Om ruimte te maken voor de bouw zijn (onderwijs)activiteiten en afdelingen van het Erasmus MC verplaatst naar vervangende locaties, waaronder een zaal van de Pathébioscoop op het Schouwburgplein. EMC/MM