Over een maand zal de universiteitskrant van Utrecht niet meer verschijnen. De universiteit heft het papieren U-blad op en lanceert een nieuwe website. Met instemming van de hoofdredacteur.

De onafhankelijke journalistiek dreigt van de universiteit te verdwijnen, waarschuwt de universiteitsraad. Die is boos over het besluit en voelt zich gepasseerd. Er is al een website geopend: www.redhetublad.nl. Daar kunnen sympathisanten een petitie steunen voor het behoud van de papieren krant. De teller staat momenteel op meer dan driehonderd handtekeningen in anderhalve dag. Ook enkele redacteuren hebben de petitie al getekend.

Maar niet hoofdredacteur Armand Heijnen, want die gelooft niet dat het felle verzet terecht is. “Onafhankelijkheid is één van de kernwaarden van de Universiteit Utrecht. Zij steekt juist haar nek uit door mensen zo rechtstreeks met elkaar in debat te laten gaan.”

Beslissing valt te snel

Een verbijsterde Max Patelski, studentlid van de universiteitsraad, vindt met name de termijn waarin het besluit er letterlijk doorheen gedrukt wordt, onacceptabel. “Een universiteit zónder een gedegen universiteitskrant kan zichzelf niet serieus nemen.”

Conflict binnen redactie

Heijnen staat dus achter het besluit van de universiteit. Het conflict tussen hem en de rest van de redactie speelt al ruim een jaar, nadat Heijnen bekend had gemaakt dat het papieren blad zou moeten wijken voor een maandelijks personeelsblad, nieuwe media voor studenten en een nieuwsdienst.

Discussie aanzwengelen

Het is de bedoeling dat medewerkers van de universiteit op de nieuwe website vrijelijk met elkaar het debat aangaan. De website is openbaar, dus iedereen kan de discussies volgen. De taak van de redactie zal vooral zijn om de discussie aan te zwengelen en mensen erbij te betrekken. Berichten schrijven zullen ze minder vaak doen.

Eén gedwongen ontslag

Het besluit is genomen om te bezuinigen, zegt Heijnen. Het budget was voorheen “vier à vijf ton per jaar” en wordt nu ingeperkt tot één ton. Vier medewerkers zullen in totaal voor 3,2 fte aan de website werken. Er valt op de redactie één gedwongen ontslag. HOP