Vrouw aan het roer

Afgelopen weken was er weer volop discussie over het gebrek aan vrouwen aan de top van bedrijven en organisaties. Moeten we een quotum instellen? Of hebben vrouwen een andere ambitie en moeten we dat accepteren? Hoe dan ook, de EUR staat er even positief op met de benoeming van een vrouwelijke voorzitter van het College van Bestuur.

‘Vrouw aan het roer is goed voor EUR’

Chris Aalberts, docent faculteit Historische en Kunstwetenschappen

“Het is een illusie om te denken dat het veel uitmaakt wie er aan het hoofd van de universiteit staat. De uitdagingen in het dagelijkse werk hebben nauwelijks een relatie met de strategische thema’s die op College van Bestuur-niveau worden besproken. Beter onderwijs, concurrerend onderzoek, valorisatie, publiek debat… het college kan het misschien een beetje stimuleren, maar verder niets.

Universiteiten zijn per definitie niet-hiërarchisch georganiseerd: de mensen doen het werk zelf. CvB’s grossieren slechts in te grote plannen en te hoge ambities. Zou het daarbij uitmaken of er mannen of vrouwen zitten? Ik werk ook aan de Haagse Hogeschool, en daar zijn twee van de drie CvB-leden vrouw… het maakt echt niets uit hoor. Extreme afstand tot de werkvloer en te grote ambities blijven gewoon bestaan.

In plaats van dit soort irrelevante criteria te hanteren, kan men beter eens goed nadenken wat er in dit soort functies echt nodig is. Ik zou zeggen: bindend leiderschap is belangrijker dan geslacht. En mocht men geslacht echt belangrijker vinden, dan weet ik nog wel wat andere criteria. Waar blijven de quota voor voldoende homo’s, gehandicapten en moslims in hooggeplaatste posities?”

Menso de Maar, directeur sportcentrum

“Wat mij aanspreekt aan de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur is dat zij alumnus is van de EUR. Haar ervaring in HR is in elke leidinggevende functie bijzonder waardevol. Veel vrouwen hebben inlevingsvermogen en een goede intuïtie. Deze vrouw aan het roer zou voor de EUR wel eens heel goed kunnen zijn.”