De Erasmus Universiteit was op 18 november gastheer van het ‘Ondernemersontbijt Rotterdam’. Circa driehonderd gevestigde en nieuwe ondernemers, wetenschappers en studenten waren aanwezig.

Restaurant de Etude, waar het ontbijt plaatsvindt, is voor de gelegenheid omgetoverd tot prettige en sfeervolle ruimte. Geen tl-verlichting, maar blauwe en rode lampen die de muren belichtten vanaf de grond. Her en der staan grote vazen met bloemstukken. De tafels zijn sjiek gedekt met luxe broodjes en beleg.

Rotterdam blijft ondernemen

Als burgemeester Ahmed Aboutaleb het ontbijt opent, klinkt vrolijk gekletter van kopjes. Hij prijst de opkomst en is blij dat Rotterdam stevig blijft ondernemen. “Nu blijkt dat de economie minder krimpt, zal dat alleen maar toenemen”, verwacht de burgervader.

Vrouwen in minderheid

Aan tafel zitten voornamelijk mannen van middelbare leeftijd, strak in het pak. Vrouwen lijken in de ondernemerswereld, afgaand op de samenstelling aan de ontbijttafels, in de minderheid. Twee dames die elkaar tijdens het ontbijt zakelijk hebben gevonden, zijn Marcia Soerodimedjo, intercedente bij uitzendbureau IJsselmonde, en Violetta van der Velden, directeur van Hanson, een organisatiebureau voor evenementen. Van der Velden: “ Ik huur regelmatig personeel in voor feesten en evenementen en in de toekomst kan ik daar dus ook voor aankloppen bij IJsselmonde. Aan de andere kant kan ik personeelsuitjes regelen voor het uitzendbureau.”

Werven voor recruitment days

Ook aanwezig is de commissie van de Erasmus Recruitment Days, die gepland staan voor 3 t/m 16 februari 2010. “We willen bedrijven warm maken om in de toekomst deel te namen aan de recruitment days”, vertelt commissielid en tweedejaars IBA, Babette Lockefeer. “We vinden het belangrijk om goede contacten te hebben met het Rotterdamse bedrijfsleven. Dit ontbijt is een goede gelegenheid om te polsen of een bedrijf geschikt is, en interesse heeft.”

Wat is het ondernemersontbijt?

Het Ondernemersontbijt Rotterdam wil de relatie tussen ondernemer en gemeente vitaal houden en wordt elke twee maanden op een andere locatie in de Maasstad gehouden. Het thema was deze keer ‘jonge ondernemers’, en sluit aan bij de Rotterdam Entrepeneurship Week die deze week wordt gehouden. LJ