Vierdejaars studenten geneeskunde van het Eramus MC zijn vorige week begonnen met vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Delal Akdeniz en Laurens de Haan gingen een dag aan de slag bij een huisarts in Barendrecht.

Huisarts Gerrit Jacob den Hollander uit Barendrecht is dik tevreden met de hulp van de studenten. “Ze doen het netjes, snel en zijn erg gemotiveerd. Zonder hen was de kans groot geweest dat de rij tot buiten was gegroeid. En een prik halen is al niet leuk, dus je wilt er zeker niet voor in de regen staan.”

Sinaasappels

De twee studenten hebben bij het Erasmus MC de speciale vaccinatietraining gevolgd. Daar hebben ze geleerd hoe ze patiënten moeten benaderen. Het prikken hebben ze geoefend op sinaasappels. “Dat voelt toch wel heel anders dan een bovenarm”, geeft Akdeniz toe, nadat ze haar eerste echte prikken aan patiënten heeft gegeven. “Bij een mens moet je meer kracht zetten.”

Op verschillende plekken in de regio Rijnmond helpen geneeskundestudenten huisartsen met de vaccinaties tegen de Mexicaanse griep. Ruim 160 studenten hebben zich opgegeven bij uitzendbureau Tempo Team, waar huisartsen hun verzoeken om hulp indienen.

Extra drukte bij huisarts

Huisartsen kampen met extra drukte door de Mexicaanse griepprikken, omdat die vaccinatie niet één, maar twee keer per persoon moet worden gegeven. “Bovendien kost het geven van de prikken extra tijd, doordat we het vaccin zelf moeten opzuigen in de spuiten. Normaal krijgen we de spuiten kant-en-klaar aangeleverd”, legt Den Hollander uit.

Gezamenlijk initiatief

Het inschakelen van studenten is een gezamenlijk initiatief van het Erasmus MC, GGD, Ghor en de Medische Faculteitsvereniging Rotterdam. De GGD’s kunnen ook een beroep doen op de studenten. De instellingen beginnen binnenkort met het vaccineren van kinderen van een half tot en met vier jaar en ouders, verzorgers en huisgenoten van baby’s tot zes maanden. Het is de bedoeling dat de studenten ook in de verdere toekomst kunnen helpen bij (pandemische) griepvaccinaties. EUR/LJ