Eerstejaars economiestudent Jimmy Stremme heeft volgens ProRail de beste oplossing bedacht om dodelijke treinongelukken bij overwegen te voorkomen: spiegels.

Plaats spiegels bij spoorwegovergangen, zodat mensen die nog net onder de slagbomen doorrijden of –fietsen, geconfronteerd worden met zichzelf, is het idee van Stremme. Volgens de student luidt een psychologische theorie dat wanneer mensen geconfronteerd worden met hun eigen gedrag, zij minder snel ongewenst gedrag vertonen. Met andere woorden, als iemand zichzelf in de spiegel bij de spoorwegovergang ziet, zal hij of zij minder snel onder de slagbomen door glippen.

Psychologische oplossing

Het is opvallend dat Stremme als economiestudent tot deze psychologische oplossing komt. “Mijn schoonzus studeert psychologie en zodoende heb ik wel eens iets gehoord over de theorie met de spiegels. Om mijn idee te staven, heb ik mijn theorie nog gecontroleerd op internet en in psychologieboeken”, aldus de student. Overigens had Stremme goede hoop om met zijn idee tenminste in de top 3 te eindigen.

Eerstejaars wint niet vaak

Battle of Concepts heeft de prijsvraag van ProRail uitgeschreven. Op battleofconcepts.nl staan problemen van bedrijven en organisaties, waarvoor studenten en young professionals creatieve oplossingen bedenken. Het is ongebruikelijk dat een eerstejaars student zo’n battle wint; vaak gaan ouderejaars of afgestudeerden er met de prijzen vandoor. Stremme wint met zijn idee 1500 euro. Bovendien staat hij door zijn prestatie op de 47e plek op de ranking van deelnemers op de website van Battle of Concepts.

EUR-studenten succesvol

Battle of Concepts telt de prestaties van studenten van verschillende universiteiten en hogescholen ook bij elkaar op. In die lijst moet de Erasmus Universiteit alleen de TU Delft boven zich dulden. Tien keer werd een EUR-student eerste bij een battle. LJ