Vrouwen die willen fitnessen in het sportgebouw, maar zich niet op hun gemak voelen tussen zwetende mannen, kunnen terecht tijdens het uurtje ‘female fitness’.

Klokslag 18.00 uur. Fitnesscoördinator Martin Giljamse zet de muziek zacht en roept naar de aanwezige mannen in de zaal dat het damesuur gaat beginnen. De een verlaat de fitnessruimte met verbaasde blik, de ander weet er al van en maakt nog gauw de oefening af. De female fitness is een van de dingen die dit seizoen zijn geïntroduceerd in de fitnessruimte. Zo is er ook meer aandacht voor hygiëne en is er een betere begeleiding voor de sporter.

‘Onhandig tussen de jongens’

Twee studentes die al bezig waren op de bovenverdieping van de gym, mogen uiteraard blijven. Iva Gospodinova, tweedejaars IBA-student, wist niets van het vrouwenuur, maar reageert verheugd. “Nu kan ik ook eens aan de slag met gewichten. Meestal waag ik me daar niet aan, want ik voel me onhandig als ik tussen de jongens sta die al weten hoe alles werkt.”

Zonder gene alles uitproberen

Giljamse is blij te horen dat de studente nu kans ziet om met krachttraining te beginnen. “Juist om deze reden heb ik het uur ingevoerd. Vrouwen hoeven zich nu niet te generen en kunnen naar hartenlust alles uitproberen.” De fitnesscoördinator blijft echter gissen naar de oorzaak van de weinige vrouwen in de gym. Is de fitnessruimte fysiek niet zichtbaar genoeg? Is er teveel concurrentie van Bodyfit-lessen zoals Tae bo, Zumba of Steps?

Gewicht kwijtraken

“Vrouwen zijn lui”, geeft derdejaars geneeskundestudent Hanna Ning als reden. Volgens haar willen mannen vooral spieren kweken, terwijl vrouwen graag wat gewicht willen kwijtraken. “En dat doen ze liever met diëten.” Ning is sinds twee jaar te vinden in de fitnessruimte en is niet speciaal voor het vrouwenuur gekomen. Het deert haar niet dat de mannen altijd in de meerderheid zijn.

Minimale opkomst

Deze dinsdagavond druppelen er nog een paar vrouwen binnen, maar de opkomst is minimaal. Het uur female fitness is in september begonnen en gaat door tot de kerst. Daarna maakt Giljamse de balans op of het uur genoeg oplevert om ermee door te gaan. LJ