Casper Hoogenraad, neurowetenschapper aan het Erasmus MC, is benoemd tot één van de meest getalenteerde jonge leiders van een onderzoekslaboratorium in Europa.

De European Molecular Biology Organization (EMBO) benoemde hem, samen met 16 andere jonge getalenteerde Europese wetenschappers, tot EMBO Young Investigator (YIP). Hoogenraad is dit jaar de enige Nederlander en de eerste Erasmus MC-medewerker die als YIP is geselecteerd.

Beter netwerken

“Ik ben heel blij met deze benoeming. Vooral de kansen op het gebied van netwerken zijn voor mij van belang. Als YIP ben ik voortaan verbonden aan het internationale EMBO-laboratorium in Duitsland. Ik kan dan kennis en vooral ervaringen uitwisselen met andere jonge talentvolle wetenschappers in Europa. Ik verwacht daar in de toekomst veel inspiratie uit te halen”, aldus een trotse Hoogenraad.

Gekweekte zenuwcellen

De EMBO selecteert YIP’s op grond van hoe innovatief hun onderzoek is. Hoogenraad richt zich op de processen van leren en geheugenontwikkeling. Het bijzondere aan zijn onderzoek is dat hij hiervoor gekweekte zenuwcellen uit de hersenen gebruikt. Het onderzoekslaboratorium in het Erasmus MC is één van de weinige in Europa dat in staat is om die cellen goed in leven te houden.

Hoe werken gezonde hersenen?

Volgens de neurowetenschapper is een ander belangrijk onderscheid van zijn onderzoeken dat hij wil achterhalen hoe de hersencellen werken als iemand gezond is. Hoogenraad: “De wetenschap heeft jarenlang onderzocht wat er gebeurt met cellen in de hersenen bij ziektes of afwijkingen. Om te weten hoe die cellen afwijken van normale cellen, moet je echter eerst weten hoe een gezonde cel er nu eigenlijk uitziet. Kennelijk vindt de EMBO die benadering ook van belang.”