Studenten protesteren vanmiddag in Den Haag tegen de verschraling van het onderwijs en gaan een ‘leerfabriek’ uitbeelden. Op 10 november praat de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting.

Het hoger onderwijs is een massaproduct geworden, vinden de actievoerders. Vooral de lage docentenaantallen zijn de studenten een doorn in het oog. Die hebben hoger onderwijs gemaakt tot massaproductie, “waarin de output van studiepunten en diploma’s centraal staat”, schrijven ze in een persbericht.

S.O.S.

Het protest vaart onder de vlag van een nieuw comité: S.O.S. Maar oude bekenden als LSVb en ISO werken eraan mee, net als de jongeren van de PvdA (ROOD), GroenLinks (DWARS), CDA (CDJA) en D66 (Jonge Democraten).

‘Nul visie’

Volgens Gerard Oosterwijk (LSVb-voorzitter, maar tijdelijk ook woordvoerder van S.O.S.) steekt er “nul visie” achter de huidige onderwijsbegroting. “Bovendien komen er allerlei bezuinigingen aan. Daarom doen we ons best om dicht op Den Haag te zitten.”

Opgejaagd

De massaliteit van hbo en universiteit heeft geleid tot een “fundamentele afbraak” van het hoger onderwijs, menen de leden van S.O.S. Eén van hen zegt in het persbericht: “Ik voel me af en toe net een eenheid van de massaproductie; iemand die snel door de studie wordt gejaagd, in plaats van gestimuleerd wordt om zich echt ergens in te verdiepen.” HOP