Een duister figuur op gang? Een stelende hand in je tas? Rookwolken onder de deur? Wie moet je bellen bij onraad op de campus? Bel 81100!

Met deze boodschap voert het facilitair bedrijf (EFB) van de EUR campagne ‘Woudestein veilig. Het telefoonnummer 81100, of om volledig te zijn 010 4081100, is bij te weinig mensen bekend, zo bleek uit onderzoek van EFB. En hoewel de meest voorkomende vorm van criminaliteit op de campus kleine diefstallen zijn en de veiligheidsbeleving van studenten en medewerkers hoog is, moeten ze wel weten wat te doen in geval van nood.

Niet alleen noodnummer

Overigens is 81100 niet alleen een noodnummer, maar kun je er ook terecht met minder acute veiligheidskwesties. En heeft het plan ook voorzieningen voor calamiteiten met medewerkers of studenten die in het buitenland zijn.

Nieuw calamiteitenplan

De campagne komt voort uit een nieuw calamiteitenplan dat de EUR afgelopen jaar heeft uitgewerkt. Daarin is voor het eerst geregeld wie er in de verschillende calamiteitenteams (CT) zitten en wie waarvoor verantwoordelijk is bij een calamiteit. Er is een CT voor medewerkers, voor studenten en voor fysieke calamiteiten. Daarboven staat een overkoepelend calamiteiten management team (CMT), voor als een gebeurtenis vraagt om een stevige aanpak van bovenaf. Dat laatste team is recent al in actie gekomen om de universiteit voor te bereiden op de Mexicaanse griep.

De komende tijd gaat er ook meer worden geoefend met ontruimingen van gebouwen. En krijgen de bedrijfshulpverleners en EHBO’ers extra training. WG