Een scala aan grote namen trok voorbij tijdens de Academic Conference van de Star Management Week. Of zoals chairperson of the day Lucy Hockings van BBC World News het verwoordde: “We have an all star line-up”.

Dat de Aula niet vol zat, was woensdag 28 oktober geen belemmering om onder de noemer  Who’s in control? de goegemeente op de visies van een aantal grote jongens uit de politiek, bedrijfsleven en wetenschap te trakteren. De enige dame in het gezelschap was de dagvoorzitster, maar die deed dan ook haar duit in het zakje.

Geen land immuun voor problemen

Collegelid Kees van Rooijen deed de aftrap. Vervolgens was de minister van Buitenlandse zaken, Maxime Verhagen, aan de beurt. In welbespraakt Engels ging hij in op de bekende problemen die de wereld bedreigen: klimaatveranderingen, terrorisme, epidemieën en de economische crisis. Die hebben volgens hem één ding met elkaar gemeen: ze zijn grensoverschrijdend en geen land is er immuun voor: ‘We are all in it together’.

Machtsbalans verschuift

De problemen vragen dan ook om een wereldwijd gezamenlijke aanpak, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Al was het maar omdat de machtsbalans aan het verschuiven is van Amerika en Europa naar landen met andere normen en waarden als de westerse, zoals China en India.

Sneer naar Wilders

Desalniettemin zou Maxime Maxime niet zijn, om positief te blijven. En passant sneerde hij nog even naar Wilders en consorten, zonder die echter bij name te noemen: “We kunnen de problemen niet als Nederland zelf oplossen. Partijen die dit omwille van stemmentrekkerij wel suggereren, misleiden de boel. Isolationisme is slecht voor onze economie en onze kwaliteit van leven.”

Vragen beantwoordde Verhagen uitgebreid, behalve dan die over een eventuele verlenging van de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan. Op de vraag van Hockings hoe het nu zit met Balkenende, lachte de minister vriendelijk maar hield wijselijk zijn mond.

‘Zero Ambition’

Peter Bakker, topman van postbedrijf TNT, was er ook. In deze dagen houdt hij ‘wel drie keer in de week’ een praatje over duurzaamheid. Zijn bedrijf heeft een policy van Zero Ambition, waarmee een uitstoot van nul wordt bedoeld. Maar hoe snel is dat te realiseren? “Een tijdlijn kan ik niet geven, dat zou bedrijfskundige zelfmoord zijn.”

Peter Bakker (Foto: Sam van Rooij)

I-Pod uit China

Ook zal er bewustzijn bij de klanten moeten komen. “Mensen willen I-Pods vanuit China en die willen ze op dezelfde dag ontvangen. Dat moet dus per vliegtuig en dat betekent meer uitstoot dan per boot. Ik denk wel dat er binnen een jaar of vijf ook een keurmerk is voor de toeleveringsketen. Maar uiteindelijk moet CO2-uitstoot een prijskaartje krijgen. Dat je, wanneer je de I-Pod al de volgende dag binnen wilt hebt, je één of twee dollar meer betaalt. Want wat is er mis mee als je er twee weken op moet wachten?” GE/DR