Een overzicht van de 9 onderzoekers van de Erasmus Universiteit die een Veni-subsidie hebben gekregen.

Relations between health, health care use and socioeconomics status: how to measure them?

Dr. T. (Teresa) Bago d’Uva (v) 14-11-1976, Lissabon (Portugal), EUR – Applied Economics

Health care systems in Europe aim at achieving equal access to health care services and reducing health inequalities across socioeconomic groups but also strive to contain costs. But which methods and measures can tell us whether these policy goals are achieved? This research will address problems of existing techniques.”

Dendritische cellen en hun moleculaire trekkers

Dr. L. (Laura) Gutierrez (v) 28-08-1976, Madrid (Spanje), Erasmus MC – Celbiologie

Dendritische cellen zijn de spionnen van het afweersysteem. Ze coördineren de reactie op aanvallen van buitenaf. Daarom kunnen ze ook gebruikt worden om het afweersysteem te versterken. Ik zoek naar moleculaire trekkers om klinische toepassingen van dendritische cellen te verbeteren002E

Lijken alle tijdreeksen op elkaar?

Dr. L.F. (Lennart) Hoogerheide (m) 24-05-1978, Rotterdam, EUR – Econometrisch Instituut

Aandelenkoersen, metingen van hersenactiviteit, nationaal inkomen: ogenschijnlijk totaal verschillende tijdreeks processen. Maar vanuit statistisch standpunt zijn er overeenkomsten. Doel van dit onderzoek is om via kruisbestuiving tussen verschillende onderzoeksgebieden betere modellen te ontwikkelen voor meer inzicht in onzekerheid en beleidseffecten.

Foetale oorzaken van type 2 diabetes

Dr. V.W.V. (Vincent) Jaddoe (m) 11-10-1974, Rotterdam, Erasmus MC – Kindergeneeskunde

Kinderen met een laag geboortegewicht hebben een grotere kans om op latere leeftijd type 2 diabetes te ontwikkelen. De onderzoekers zullen nagaan welke genetische factoren en omgevingsinvloeden in de baarmoeder leiden tot ziekte op latere leeftijd.

Succesvol crosscultureel enquêteren

Dr. M.G. (Martijn) de Jong (m) 14-05-1980, Dordrecht, EUR – Rotterdam School of Management, Marketing Management

Door de globalisering wordt crosscultureel onderzoek steeds belangrijker. Voor crosscultureel onderzoek worden vaak enquêtes gebruikt. Dit onderzoek bestudeert crossculturele verschillen in de manier waarop mensen enquête vragen beantwoorden, en ontwikkelt methoden om antwoorden op een betrouwbare manier te vergelijken.

Automatisch morphen van medische beelden

Dr. ir. S. (Stefan) Klein (m) 20-04-1978, Almelo, Erasmus MC – Biomedical Imaging Group Rotterdam

Morphing is het digitaal vervormen van een beeld naar een ander beeld. Dit kennen veel mensen als een special effect in speelfilms, maar het speelt ook een belangrijke rol bij medisch onderzoek. Een voorbeeld is het onderzoek naar hersenveranderingen die mogelijk typerend zijn voor dementie. Door een morph te analyseren kunnen vormveranderingen op hersenscans in getallen worden uitgedrukt, waardoor vraagstellingen concreet beantwoord kunnen worden. In dit project worden intelligente computeralgoritmes met een zelfaanpassend vermogen ontwikkeld, zodat de morph volledig automatisch en zo accuraat mogelijk kan worden berekend.

Design Optimization through Eye-Movement Analysis. Aandacht voor design

Dr. R.J.A. (Ralf) van der Lans (m) 14-11-1977, Leidschendam, EUR – Rotterdam School of Management, Marketing Management

Consumenten kiezen razendsnel. Design van producten, zoals de verpakking, het logo en indeling van het schap of website, speelt onbewust een grote rol op de uiteindelijke keuze. De onderzoekers zullen met behulp van oogbewegingsanalyses deze effecten ontrafelen.

Internationale introductie van nieuwe medicijnen

Dr. A. (Aurélie) Lemmens (v) 21-04-1979, Ukkel (België), EUR – Erasmus School of Economics

Hoe beslissen bedrijven in welke landen en wanneer ze nieuwe medicijnen introduceren? Het duurt veelal enkele maanden vooraleer een nieuw medicijn in meerdere landen beschikbaar is. Deze studie onderzoekt de rol van crossnationale regulering in dit proces.

Sterven in een diepe slaap

Dr. J. (Judith) Rietjens (v) 21-06-1978, Roermond, Erasmus MC – Maatschappelijke Gezondheidszorg

Het lijden van stervende patiënten met ernstige symptomen kan soms alleen worden verlicht door hen in een diepe slaap te brengen. Dit internationaal onderzoek gaat na in welke omstandigheden deze controversiële behandeling bijdraagt aan het welzijn van patiënten en familieleden.

Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Bekijk de lijst met alle onderzoekers die de Veni-beurs ontvangen