Radio 1 interviewde EUR-socioloog Godfried Engbersen over de aanpak van probleemwijken in Rotterdam. De overheid is ‘te weinig streetwise’ en ‘maakt dingen kapot met interventies’, concludeerde hij ook met zijn recent gepubliceerde onderzoek ‘Fatale Remedies’.

Fatale remedies heet het zojuist verschenen boek van de hand van Godfried Engbersen (1958), hoogleraar sociologie aan de EUR. Het werk gaat over de onbedoelde gevolgen van de goedbedoelde wetenschap en beleidsadvisering.

De wereld veranderen en verbeteren op overenthousiaste wijze, maakt blind voor de valkuilen, daar hebben meer sociologen op gewezen. Maar de no nonsense-analyse van beleidsproblemen, toegespitst op de (vooral Nederlandse) actualiteit, dat is waar Godfried Engbersen zich mee onderscheidt.

De ‘Rotterdamwet’ wil overlastgevende jongeren aanpakken, maar provoceert onnodig en zorgt voor segregatie in de buurten. Het vreemdelingenbeleid wil illegalen buiten de deur houden, maar voedt de professionele mensensmokkelindustrie. Overmoedig willen we in kort tijdbestek de probleemwijken omtoveren in prachtwijken. Zo daadkrachtig begint men met beleid, dat teleurstelling onvermijdelijk volgt. Ondertussen krijgt de buurt in kwestie wel het label ‘probleemwijk’ opgeplakt, waar hij bijna niet meer vanaf komt, terwijl bewoners bang worden dat de prijzen van hun huizen ook nog eens gaan dalen. De spiraal naar beneden is ingezet, mede dankzij de wetenschap en de politiek. DR

Luister de uitzending met Engbersen op Radio 1

Fatale Remedies, over onbedoelde gevolgen van beleid en kennis, door Godfried Engbersen verscheen recent bij de Amsterdam University Press. ISBN: 978 90 855 501 74.