Ontmoedigend of aanmoedigend

Wetenschappers kunnen een onderzoeksvoorstel indienen bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NOW). Het blijkt dat wetenschappers wiens voorstel wordt afgewezen, later beter presenteren dan wetenschappers die een subsidie kregen. Is afwijzing voor de wetenschapper een zegen?

 

Prof.dr. Dick van Dijk, Erasmus School of Economics (ESE)

“Het kan ook een tegenovergesteld effect hebben. Wanneer een onderzoeksvoorstel wordt beoordeeld, kunnen referenten slecht commentaar geven en het voorstel afwijzen. Als dit vaker gebeurt, kunnen wetenschappers ontmoedigd raken. Sommige mensen zullen dan geen onderzoeksvoorstellen meer indienen en proberen op een andere manier aan geld te komen. Daarnaast heeft de NWO een beperkt budget voor onderzoeken. Hierdoor vallen een paar wetenschappers buiten de boot. Ik schrijf wel eens mee aan een onderzoeksvoorstel; soms wordt het gehonoreerd, soms wordt het meteen afgewezen. Daardoor zijn mijn eigen ervaringen wisselend.”

Prof.mr. Laurens Winkel, algemene rechtswetenschappen

“Door afwijzing kun je ontmoedigd worden, maar je kunt ook aangemoedigd worden. De NWO heeft gewoon niet genoeg geld om alle goede voorstellen te subsidiëren. Ik heb tot dusver goede ervaringen met de NWO en ook één succes gehad. Onlangs heb ik een voorstel ingediend, en daarmee ben ik nu in de tweede ronde beland. In de eerste ronde kijken ze of het een waardevol voorstel is, in de tweede ronde wordt het beoordeeld door referenten. Deze referentenrapporten kun je later inlezen. Ik heb wel eens in de beoordelingscommissie gezeten, daardoor weet ik dat er zo rechtvaardig mogelijk wordt gehandeld. Men steekt er veel tijd en moeite in. Het blijft zonde dat veel goede voorstellen worden geweigerd wegens geldgebrek. Ik vind niet dat de universiteiten in de beslissing voor de subsidiëring meer sturing moeten krijgen. Dat gebeurt al heel veel.”

Dr. Wilco van den Heuvel, ESE

“Ik ben net begonnen aan een onderzoeksbeurs. Ik ken wel mensen die het meerdere keren hebben geprobeerd, maar bij mij is het direct goed gegaan. Sommige wetenschappers worden ontmoedigd en zullen niet een derde voorstel indienen. Maar de mensen die een subsidie krijgen, zijn vaak succesvolle onderzoekers. De universiteiten hebben op het moment al een beetje sturing in de beoordeling. Je krijgt van te voren namelijk een testinterview. Daarin moet je het voorstel presenteren, en geven zij enkele correcties op je voorstel.” LR