‘Oh nee, een gaatje!’

Vullingen, het trekken van kiezen of een controle; de tandarts is nooit leuk. Uit een onderzoek van tandarts Michiel Allessie blijkt dat 10 procent van de studenten meer dan tien gaatjes in het gebit hebben. Verzorgt de EUR-student de tanden wel goed?

Vincent Jansen, eerstejaars bestuurskunde, 20 jaar

“Ik woon nu twee maanden op kamers in Rotterdam. Mijn ouders wonen twee uur van de universiteit vandaan, en mijn tandarts ook. Ik ben bang dat ik één van die studenten wordt, die tandartsafspraken vergeet. Ik vergeet nu al soms mijn tanden te poetsen! Normaal gesproken ga ik één keer per jaar naar de tandarts. Ik denk dat ik nu zal wachten tot ik klachten krijg.”

Menno Visser, eerstejaars IBA, 18 jaar

“Ik vind mijn gebit erg belangrijk. Twee keer per jaar ga ik naar de tandarts in mijn oude woonplaats; Noordhoek. Dat is ongeveer anderhalf met de trein, want ik zit sinds kort op kamers. Ik heb er nog niet over nagedacht of ik naar een andere tandarts wil. Ik plan mijn tandartsafspraken ook vooruit, zodat ik er rekening mee kan houden. Vanaf je 22ste wordt de verzekering anders, maar dat maakt mij niet uit. Je gebit moet je hele leven mee kunnen gaan. Ik zal ook niet snel vergeten mijn tanden te poetsen.”

Amanda van Hemert, tweedejaars rechtsgeleerdheid, 21 jaar

“Ik woon nog bij mijn ouders thuis in Papendrecht. Ik vind mijn gebit ontzettend belangrijk. Ook als ik op kamers ga, blijf ik naar de tandarts gaan. Ik ga nu twee keer per jaar op controle, samen met mijn ouders. Ik begrijp niet dat studenten niet op controle gaan. De gaatjes voel je toch? Gaatjes doen pijn met eten en drinken. Daarnaast is een controle van de tandarts ook een schoon gevoel.”