Huisartsen kunnen met de griepvaccinaties wel een extra hand gebruiken. Zo’n 350 vierdejaars geneeskundestudenten van het Erasmus MC kregen vorige week een speciale vaccinatietraining. Ondertussen hebben zij voldoende geoefend op sinaasappels en dode armen.

“De eerste griepprik is al geweest. Wanneer de tweede prik komt, die tegen de Mexicaanse griep, is nog niet bekend. Maar tegen die tijd, staan de vierdejaars paraat om mee te helpen”, vertelt Bas Hullegie, lid van de Medische Faculteitsvereniging Rotterdam (MFVR). De derdejaars student mag dit jaar nog niet zelf bij het vaccineren helpen, volgend jaar is zijn kans. “Dan ga ik zeker meedoen, je leert er zelf erg veel van”.

Erasmus MC

Het Erasmus MC stelde met de GGD, de huisartsen uit Rijnmond en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) een Mexicaanse-griepdraaiboek samen. Hierin stelden zij ook vast dat geneeskundestudenten voortaan een handje kunnen helpen bij het geven van vaccinaties. De vierdejaars worden ingeschreven bij Tempo Team en via dit uitzendbureau kunnen huisartsen de studenten oproepen.

Training

Vier avonden lang werd er een training gegeven aan de deelnemers. Hullegie: “Het ging eigenlijk allemaal heel natuurlijk. Het oefenen op sinaasappels is ideaal. De schil is heel representatief voor de mensenhuid. Ook dode ledematen vormen voor hen geen probleem; de studenten staan wel vaker in de snijzaal.” LR