Heleen Mees (1968), bekend als columniste, schrijfster en feministe, gaat aan de slag bij de Erasmus School of Economics (ESE). In twee jaar gaat ze een proefschrift schrijven over het monetaire beleid van China en de globaliserende wereldeconomie.

Binnen het ‘Mature talent project’ van de ESE wordt Mees klaargestoomd als volwaardig universitair docent. Van achtergrond is Mees als econoom en jurist. Ze baarde vooral opzien als publicist. Ze waarschuwt met haar schrijven voor steeds sterker wordende autoritaire regimes en ‘speculatieve bubbels’ op financiële markten. Ze is voorvechtster van een kansenmaatschappij die ze in New York ziet werken. Ook is ze een veelgevraagd feministe, sinds haar boek ‘Weg met het deeltijdfeminisme’ uit 2007. Ze wordt wel gezien als aanjager van de derde feministische golf.

Mees schrijft voor NRC Handelsblad en publiceerde ook in The NY Times en de Financial Times. Ze werkte voor het ministerie van financiën in Den Haag, de Europese Commissie in Brussel en Ernst & Young in New York. DR