Zaterdag doet de Erasmus Universiteit Rotterdam voor het derde jaar mee aan ‘De Nacht van de Nacht’, waarbij alle verlichting op de campus uit gaat.

Medewerkers van het facilitair bedrijf zien er persoonlijk op toe dat alle lichten uitgaan: logoverlichting, de veiligheidsverlichting en ook de lichten die op kamers van medewerkers zijn aangelaten. De hele universiteit zal deze zaterdagnacht in het donker zijn gehuld, net zoals vele andere plekken in Nederland die aansluiten bij dit initiatief.

‘Lichtvervuiling’

De ‘Nacht van de Nacht’ vindt dit jaar voor de vijfde maal plaats. Dit landelijk initiatief is door De Provinciale Milieufederaties en ‘Stichting Natuur en Milieu’ in het leven geroepen om aandacht te vragen voor ‘lichtvervuiling’.

Negatieve effecten

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat nachtverlichting negatieve effecten op onze dierenwereld heeft; hun biologische klok wordt ontregeld of de dieren raken door desoriëntatie uitgeput. Omdat meer dan de helft van de dieren ’s nachts leeft heeft dit een grote impact.

Ook mensen kunnen hinder ondervinden van teveel verlichting. Als zij door teveel verlichting niet goed kunnen slapen, kan dat stressklachten veroorzaken. Ook er zijn aanwijzingen dat kunstlicht een negatief effect heeft op de gezondheid van mensen.

Medewerkers aansporen

De EUR laat het niet bij deze eenmalige actie. In het kader van Greening the Campus, dat sinds 2007 bestaat, gaat de EUR strenger toezien op lichten die worden aangelaten. Zowel medewerkers als studenten zullen worden aangespoord om, in kamers zonder automatische lichtsensoren, de lichten uit te doen. Maar ook om apparatuur uit te schakelen, kranen dicht te draaien en om geen koffie in plantenbakken te gooien (waar ze van dood gaan).