SER, vakbonden, werkgevers en politiek blijven verdeeld over de AOW. Grote afwezigen in het debat zijn de jongeren. Begrijpelijk maar jammer. De recente besluitvorming om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar is mogelijk een opmaat voor een langdurig generatieconflict.

Realiseren jongeren zich dat zij – mede door de economische crisis en de vergrijzing – opdraaien voor de lasten van de nu heersende en beslissende 55+generatie? Wellicht is het beste alternatief: schaf de AOW af, breid de rol van het aanvullend pensioen uit en span een vangnet in de vorm van seniorenbijstand.

In ‘De Kwestie Live’, het maandelijks actuele discussieprogramma van de Erasmus Universiteit Rotterdam, geeft dr. Onno Steenbeek (pensioenexpert, verbonden aan de EUR Erasmus School of Economics en aan de Algemene Pensioen Groep) zijn visie op de verhoging van de pensioenleeftijd.

Vervolgens gaan in debat: dr. Mei Li Vos (Tweede Kamerlid PvdA, oud-Voorzitter Alternatief Voor Vakbond), prof. dr. Romke van der Veen (EUR-hoogleraar Sociologie i.h.b. arbeid en organisatie) en prof. dr. Kees van Paridon (EUR-hoogleraar Economie, i.h.b. sociale zekerheid).

Datum: 29 oktober 2009

Locatie: De Unie, Mauritsweg 34-35 Rotterdam

Tijd: Zaal open 19.30 uur. Aanvang programma: 20.00 uur.

De Unie telt max. 125 plaatsen. Aanmelders hebben voorrang: via 010-4333534 of de website

Vaste presentator en discussieleider: Leon Verdonschot (o.a. VPRO-Wetenschapsquiz en VPRO’s Iets met Boeken) en vaste columnist Mohammed Benzakour (schrijver en publicist).

De Kwestie Live wordt georganiseerd door Studium Generale, Erasmus Podium en Erasmus Magazine en is de “theaterversie” van de webrubriek De Kwestie (EUR, Erasmus Magazine).