“Dit hier is vet, dat is bij de ene persoon meer dan bij de ander. En hier heb je de lever.” Het Erasmus MC toonde afgelopen week live twee operaties in Pathé. Daarbij werden de buiken van de patiënten letterlijk binnenstebuiten gekeerd.

In het kader van de Oktober Kennismaand hield het Erasmus MC afgelopen week een klinische les, dit jaar ging het over kanker; de ziekte, de behandeling en de genezing. Tijdens het ochtendprogramma werd er live contact gelegd met de operatiekamer (OK) in het Daniël den Hoed Oncologisch centrum. Tijdens een leveroperatie kwamen de chirurgen voor een verrassing te staan.

“Ik geloof dat het geen kwaadaardige tumor is op de lever”, zegt chirurg Cees Verhoef met enige verbazing. De patiënt heeft in het verleden te maken gehad met darmkanker. Na een operatie en een echo leek het erop dat de man uitzaaiingen had in zijn lever. Tijdens het openmaken van de buik blijkt het tegendeel: het is een goedaardig gezwel. “Dit gezwel kán ik laten zitten, maar voor alle zekerheid snijd ik hem toch weg”, aldus Verhoef.

Wending

Voor de patiënt een groot geluk, maar de operatie is voor de bijna 700 kijkers niet interessant. Daardoor krijgt het publiek de spectaculaire beelden niet te zien; de operatie duurt korter dan gedacht.

Uiteindelijk besluiten de chirurgen om een tweede operatie live uit te zenden. Dit zorgt voor opwinding in de zaal; wat voor operatie zal het zijn? Na een half uur wachten maakt Pathé weer, een connectie met de OK. Verhoef: “Deze patiënt heeft een kwaadaardige vetbult in haar buik. De bult heeft een omvang van 55 cm. Ik geloof dat hij zo’n twaalf kilo weegt.”

Verbazing

Er gaat een lange ‘Ooooh’ door de zaal en daarna wordt het muisstil. Een tumor van dergelijke grootte komt niet vaak voor. Verhoef: “De tumor bevat ontzettend veel bloedvaten en heeft alle organen aan de kant geschoven. Bij deze grootte van tumoren is de kans 100 procent dat hij terugkeert. We kunnen niet al het vetweefsel weghalen. Wanneer de tumor terugkomt, is niet te zeggen.” Na een half uur snijden en afklemmen, haalt Verhoef eindelijk de vetbult uit de buik. “Ik geloof dat het geen twaalf kilo is, eerder zo’n zeven kilo.” LR

Foto: Levien Willemse