Studium Generale hield op 6 oktober een lunchlezing met als thema ‘Studeren is dope’. Tijdens deze lezing werd er gesproken over het gebruik van stimulerende middelen tijdens het studeren. Waarom worden medicijnen niet vaker voorgeschreven om studieprestaties te bevorderen?

Is het mogelijk om een ‘turbo op het brein’ te zetten en welke student heeft er wel eens zin in een pilletje? Het is de eerste keer dat Studium Generale een lunchlezing houdt. In de filmzaal van het Sophia Kinderziekenhuis zitten ongeveer 25 studenten en docenten te wachten op de lezing en happen in een broodje.

Dr. Gert- Jan Kleinrensink opent de bijeenkomst over stimulerende middelen. Met kinderarts Rodriquez Pereira, klinisch farmacoloog prof.dr. Arnold Vulto en ethica Maartje Schemer wordt er tijdens de lunch gesproken over doping om de studieprestaties te bevorderen.

Alert

In de Verenigde Staten wordt het middel Ritalin, een medicijn tegen ADHD, bijvoorbeeld gebruikt om beter te studeren. Vulto: “Ritalin heeft een beoogd effect: je gaat er beter door leren, je alertheid wordt groter en je geheugen versterkt. Toch doet een dubbele espresso ook wonderen bij mij.”

Ritalin populair in VS

Volgens Pereira is het gebruik van stimulerende middelen een keuze. Wat als er een bak met Ritalin voorin de collegezaal zou staan, wie zou er dan wat van nemen? Hij vraagt aan de mensen in de filmzaal wie het medicijn zou gebruiken. Ongeveer de helft steekt zijn of haar hand op. In Amerika gebruiken tussen de 7 en 16 procent van de studenten Ritalin om beter te studeren. In Nederland ligt dit een stukje lager op 1,2 procent. Moeten de Nederlandse studenten hier een voorbeeld aan nemen of is het een hype?

Niet goed getest

Het punt is, zo komt naar voren, dat veel middelen niet goed getest zijn op gezonde mensen. En dat is belangrijk want Ritalin heeft ook bijwerkingen zoals vermindering van de eetlust en verstopping van de darmen.

Effecten van Ritalin

Tijdens de zaaldiscussie is het publiek nieuwsgierig of de werking van het medicijn direct verdwijnt als je stopt met de medicatie. Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden, want volgens Vulto weten we niet hoe de medicijnen werken, we weten alleen wat ze kunnen doen.

Over Ritalin is kinderarts Pereira niet zo bezorgd. “Van alcohol, roken en slecht voedsel ga je jaren eerder dood. Ritalin is niet zo schadelijk voor het lichaam.”

Pillen helpen niet altijd

Pereira vraagt zich tegelijk af of het mogelijk is om jezelf beter te maken met medicijnen, als veel ook genetisch bepaald is. “Je kunt van een paardenbloem nu eenmaal geen roos maken, alles heeft zijn grenzen.” LR

Lees meer over ritalingebruik onder studenten.