Vanaf december kunnen studenten en medewerkers op een snelle en makkelijke manier bronnen vinden in de Universiteitsbibliotheek (UB) met zoekmachine sEURch.

Het voordeel van sEURch is dat die één grote centrale index doorzoekt. Momenteel zijn daarin al een half miljard wetenschappelijke documenten geïndexeerd. Volgens René Verwijmeren, hoofd ICT in de UB, werkt sEURch op dezelfde manier als Google en levert het relevante resultaten op. “Je kunt deze verfijnen door te selecteren op bijvoorbeeld auteur, Nederlandstalige bronnen of alles uit een bepaalde periode”, licht hij toe.

Kwetsbare verbinding

In het huidige systeem gebeurt het zoeken via kwetsbare verbindingen naar databases. Bovendien moeten studenten of medewerkers van tevoren weten in welke databank zij willen zoeken. Verwijmeren: “Daarom is de nieuwe zoekmachine vooral voor eerste- en tweedejaars handig, omdat zij al zoveel informatie over zich heen krijgen. Dan is het fijn als ze in de UB eenvoudig goede bronnen kunnen vinden.”

Meteen full text

Gebruikers van sEURch kunnen direct doorklikken naar de full text van de gevonden documenten. Dat is mogelijk, omdat de UB op veel elektronische tijdschriften en databanken een abonnement heeft. Ook geeft een directe koppeling met de bibliotheekcatalogus aan of een bepaald boek beschikbaar is. LJ

Neem hier vast een voorproefje op sEURch