7 procent van de studenten gebruikt wel eens ritalin, een medicijn tegen ADHD, voor betere studieresultaten of plezier, blijkt uit onderzoek van EUR-student marketing Tjebbe van Meeteren.

Van de groep ritalingebruikers wil ruim 3 procent daarmee de concentratie tijdens tentamens verbeteren en 5 procent gebruikt het voor de lol, staat in NRC Handelsblad. De groep studenten die komend jaar van plan is ritalin te gebruiken voor beide redenen ligt hoger: 12,5 procent. Het grootste deel daarvan (7,5 procent) neemt het medicijn puur voor het plezier.

Eerste onderzoek in Nederland

Dit onderzoek naar het oneigenlijke gebruik van ritalin is het eerste in Nederland. Van Meeteren ondervroeg 130 studenten aan vier universiteiten, waaronder de Erasmus Universiteit.

Cijfers hoger dan verwacht

De cijfers van Nederlandse studenten die ritalin gebruiken voor studiedoeleinden uit dit onderzoek komen niet overeen met het percentage van 1,2 procent dat kinderarts Rodriquez Pereira noemde bij de lunchlezing over stimulerende middelen op 6 oktober. Uit de resultaten van Van Meeteren blijkt het percentage dus ongeveer drie keer zo hoog te liggen als eerder gedacht.

Grootste deel negatief

Van Meeteren concludeert verder dat bijna 47 procent van de ondervraagde studenten op de hoogte is van de effecten die ritalin kan hebben. 80 procent is negatief over het gebruik van het medicijn om niet-medische redenen, ruim 9 procent ziet het wel zitten en 10 procent heeft geen mening. LJ

Lees meer over ritalingebruik onder studenten