Bij bedrijven die sterk zijn in sociale innovatie is de omzetgroei 15 procent en de productiviteit 22 procent hoger dan bij andere bedrijven. Bedrijven die innovatie nu uitstellen hebben juist meer last van de crisis.

Dat stelt de Erasmus Concurrentie & Innovatie Monitor 2009. Bedrijven die ‘slimmer werken’ redden het prima in deze tijden van economische crisis, concludeert prof. dr. Henk Volberda (Rotterdam School of Management) uit de resultaten van de monitor, die sinds 2005 wordt gemaakt.

Vragenlijst

Zo’n tienduizend bedrijven zitten in de database en kregen in het voorjaar een uitgebreide vragenlijst waarin ze zijn ondervraagd op de wijze waarop ze hun organisatie hebben ingericht en hoe ze met innovatie omgaan. De deelnemende bedrijven moesten dit aanvullen met cijfers over omzet en investeringen in R&D en in de medewerkers.

Creativiteit en kennis

“En dan blijkt dat sociale innovatie meer rendement oplevert dan technische innovatie. Veel bedrijven denken dat ze het moeten hebben van nieuwe technieken, maar met investeringen in een plattere organisatiestructuur en aandacht voor de creativiteit en kennis bij de medewerkers kun je meer rendement behalen”, aldus Volberda, die naast hoogleraar Strategisch management en ondernemingsbeleid, ook directeur is van het Erasmus Strategic Renewal Centre.

Erasmus Innovatie Award

De monitor werd dinsdag 6 oktober gepresenteerd in Amsterdam. Op deze avond werd verder voor de vierde keer de Erasmus Innovation Award uitgereikt, dit keer aan Incotec International uit Enkhuizen. Het bedrijf produceert innovatieve technieken voor zaden. “In dit bedrijf hebben ze een hekel aan hiërarchie en is er veel aandacht voor de ideeën van de kenniswerkers in het bedrijf. Die gaan geregeld op bezoek bij andere bedrijven in het buitenland en komen zo tot onverwachte combinaties. Bijvoorbeeld het gebruik van röntgen om zaden door te lichten, om de kwaliteit te bepalen. Een niet innovatief bedrijf zal denken: ‘daar investeer ik niet in, want dat duurt drie jaar voor ik het terugverdien’, maar dit bedrijf doet dat wél en daar gaat het heel goed mee”, aldus Volberda. WG

Lees het persbericht over Erasmus Innovatie Award