In het Erasmus MC kunnen snijdende specialisten sinds een paar weken preciezer te werk gaan met behulp van operatierobot ‘Da Vinci’. “De eerste oefenoperatie was een feestje.”

Het Erasmus MC gebruikt de robot bij kijkoperaties. De afdeling Urologie nam het initiatief tot aanschaf van de Da Vinci, omdat die zijn succes al wereldwijd heeft aangetoond bij het verwijderen van de prostaat of van kleine niertumoren. “De robot is flexibel en secuur en dat is een van de grote voordelen ten opzichte van een gewone kijkoperatie”, legt uroloog in het Erasmus MC, Martijn Busstra, uit. “Bovendien worden met robotchirurgie slechts kleine wondjes gemaakt en is er weinig bloedverlies. Daarom zijn patiënten sneller hersteld.”

Martijn Busstra bedient de Da Vinci

HD-kwaliteit

Bij deze nieuwe manier van opereren zit de operateur een paar meter van de patiënt af, en ziet op een 3D-scherm met HD-kwaliteit wat hij of zij doet. Met twee joysticks bedient hij de vier armen van de robot. Drie armen opereren, waarbij steeds twee armen actief zijn en één arm stilstaat om bijvoorbeeld een instrument vast te houden. De vierde arm is voor het bedienen van de camera. De operateur kan op een touchscreen tekeningen maken en dat is een mooie aanwinst als onderwijsondersteuning, aldus Busstra. “Ik kan met een tekening dingen aanwijzen en uitleggen aan studenten wat ik doe en waarom.”

Om een hoekje opereren

De Da Vinci heeft nog meer voordelen. Door de vergrotingsfactor kan de operateur alles gedetailleerd zien. Trillingen worden door de robot weg gefilterd en de robotarmen kunnen in alle richtingen bewegen door het ‘polsgewricht’ aan het einde van elk instrument. “Hierdoor kunnen we als het ware om een hoekje opereren”, geeft de uroloog als voorbeeld. Voor de operateur zelf is het fijn dat hij of zij ontspannen kan zitten tijdens de operatie. Bij een normale kijkoperatie staan zij lang voorover gebogen en dat kan klachten veroorzaken aan schouders en handen.

Nadelen

Het grote nadeel van de Da Vinci zijn de hoge aanschaf- en onderhoudskosten. De robot kostte zo’n anderhalf miljoen euro en het onderhoud bedraagt anderhalve ton per jaar. Een ander nadeel is volgens Busstra dat de patiënt vaak onder een hoek van soms 40 graden met de benen omhoog moet liggen. Er stroomt zo meer bloed naar het hoofd. Door zwelling moet de patiënt daarom vaak na de operatie beademd worden.

Da Vinci populair

De afdeling Urologie stond er voor de aanschaf van de Da Vinci niet alleen voor, want Verloskunde & Vrouwenziekten, Heelkunde en Keel-, Neus- & Oorheelkunde willen ook graag gebruik gaan maken van de robot. LJ