Net als vorig jaar zijn er problemen met de inschrijving van studenten. Hogescholen en universiteiten krijgen opnieuw een maand langer de tijd om alle aanmeldingen te verwerken.

“Het betekent praktisch dat studenten ook in oktober nog hun handtekening kunnen zetten om vanaf september het collegegeld te gaan voldoen”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Volgens haar hadden “enkele instellingen” om het uitstel gevraagd.

Peildatum

Normaal gesproken moeten universiteiten en hogescholen op peildatum 1 oktober aan de IB-Groep doorgeven hoeveel studenten zich bij hen hebben ingeschreven. Deze aantallen hebben invloed op de hoogte van de overheidsbekostiging.

Uitstel

Vorig jaar gaf het nieuwe inschrijfsysteem Studielink problemen bij de verwerking van aanmeldingen. Toen vroegen enkele hogescholen uitstel, maar dit keer hebben zij de deadline naar eigen zeggen gehaald. Het probleem schijnt nu te liggen bij een universiteit die het systeem voor het eerst gebruikt.

Verwarrend

Overigens werkt Studielink voor sommige studenten nog altijd verwarrend, zegt Caroline van der Molen van Saxion Hogescholen. Zij is directeur van de dienst onderwijs & student. “Ouderejaars studenten vergissen zich wel eens als ze zich willen herinschrijven. Dan schrijven ze zich per ongeluk in als nieuwe student.”

Bericht

Universiteitenvereniging VSNU wist volgens een woordvoerder niet dat het ministerie het uitstel had gegeven en heeft dit ook niet aan haar leden doorgegeven. Maar volgens het ministerie is de universiteitenvereniging op de hoogte gesteld. De HBO-raad wist het wel en heeft een bericht aan alle hogescholen gestuurd. HOP