Een tweede studie wordt mogelijk veel duurder, als het aan minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) ligt. Vandaag spreekt de Eerste Kamer over de voorgestelde wetswijziging om het collegegeld vrij te geven. Dit blijkt uit een artikel van het NRC Handelsblad.

Als de wetswijziging doorgaat en de onderwijsinstellingen hun eigen prijs mogen vragen voor een tweede studie, zullen de kosten voor 2.300 studenten met een dubbele master stijgen. Het reguliere bedrag van 1.620 euro kan oplopen tot het tienvoudige hiervan.

Uitstellen

Volgens Tweede Kamerlid Jan Jacob van Dijk (CDA) hoeft dit geen probleem te zijn. “Tijdens het overleg met de minister bleek dat een student voor zijn tweede studie het reguliere collegegeld betaalt zolang hij zijn eerste studie niet heeft afgerond. Kortom: stel het halen van het laatste vak van je eerste studie uit, totdat ook je tweede studie af is. Dan kost het je geen cent extra.”

Excellentie niet bestraffen

Het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, is het niet eens met de eventuele wetswijziging. Volgens voorzitter Jeroen van Velzen moet excellentie worden gestimuleerd, en niet bestraft.