Nee, hij wordt niet rijk van de Mexicaanse griep. En nee er is geen sprake van belangenverstrengeling. Maar Ab Osterhaus (hoogleraar Virologie aan het Erasmus MC) voelt zich inmiddels wel opgejaagd wild. Een greep uit de berichtgeving.

Ondanks brieven van de Gezondheidsraad, de minister van Volksgezondheid en van zijn werkgever het Erasmus MC dat er geen sprake is van belangenverstrengeling tussen industrie en wetenschap, blijft Osterhaus onder vuur liggen.

‘Buiten proportie’

Donderdag kwam het Financieele Dagblad met een nieuwsbericht dat Osterhaus’ voorzitter is van ESWI, een Belgische stichting die de kennis over influenza en bevordering van vaccinatie tegen de griep wil versterken. De stichting betalen aan de stichting, maar hebben volgens Osterhaus ‘geen enkele zeggenschap’ over de besteding van het geld.

De berichtgeving in het FD maakten tevens dat Osterhaus zich vandaag tegen persbureau ANP liet ontvallen, dat ‘kennelijk het jachtseizoen’ is geopend. Osterhaus noemt de berichtgeving ‘buiten alle proporties’: “ESWI is een non-profit organisatie. In het bestuur zitten gerenommeerde influenzaspecialisten die dat werk belangeloos doen”, aldus Osterhaus tegen het ANP.

Te veel op TV

Tweede Kamerleden lieten het AD weten dat Osterhaus misschien maar wat minder op tv moest komen. “Hij was zó vaak op televisie en waarschuwde zó vaak voor een pandemie, dat het niet zo raar is dat mensen hem nu belangenverstrengeling verwijten omdat hij ook werk voor het bedrijfsleven”, aldus PvdA-kamerlid Kadija Arib tegen het AD.

Brief minister

In een brief aan de Tweede Kerm schreef minister van Volksgezondheid Ab Klink woensdag: “Het was bekend dat Ab Osterhaus belangen heeft in het bedrijf dat een rol speelt in de ontwikkeling van virusvaccins tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). Osterhaus heeft dat zelf gemeld in een belangenverklaring aan de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad heeft toen besloten om Osterhaus geen stemrecht te geven in de commissie die minister Klink moest adviseren over aankoop van de vaccins tegen Nieuwe Influenza A (H1N1).”

Of en wanneer er een spoeddebat komt over de positie van Ab Osterhaus als adviseur van de minister, is nog onbekend. WG

Lees hier meer over de commotie rond Ab Osterhaus