Het knakken van je vingers veroorzaakt geen artritis. Om dat te bewijzen, knakte de Amerikaanse onderzoeker Donald L. Unger zestig jaar lang de vingers van zijn linkerhand, maar nooit die van zijn rechterhand.

Hij kreeg er vorige week een Ig Nobelprijs voor. Andere prijswinnaars zijn fysici die hebben berekend waarom zwangere vrouwen niet omtuimelen en biologen die hebben ontdekt dat organisch afval met negentig procent kan worden gereduceerd dankzij bacteriën uit de poep van reuzenpanda’s.

Grappig onderzoek

De Ig Nobelprijzen zijn bedoeld voor onderzoek dat mensen eerst laat lachen en dan laat nadenken. Er waren in het verleden ook Nederlandse winnaars. Zo kreeg in 2007 een Nederlandse wetenschapper de prijs voor haar onderzoek naar het ecosysteem van matrassen en beddengoed. Eerder viel een Nederlands artikel over een homoseksuele necrofiele wilde eend in de prijzen. Ook trokken Nederlanders de aandacht met onderzoek dat malariamuggen even sterk door zweetvoeten worden aangetrokken als door Limburgse kaas.

De prijs wordt sinds 1991 uitgereikt door de Amerikaanse organisatie Improbable Research, die ook een tijdschrift uitbrengt. HOP