Tijdens de roeiwedstrijd ‘Erasmus Sprints’ op 19 september heeft de oud-burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten, de nieuwste boot van Skadi gedoopt tot de ‘I.W. Opstelten’.

De doop geschiedde met een fles jenever – de drank die Skadi schenkt bij officiële gelegenheden. Met het vlaggenschip zijn al een aantal successen geboekt, zoals de bronzen medaille bij de Wereldkampioenschappen in Poznan afgelopen augustus en de vierde plaats voor de Holland Acht bij de Olympische Spelen van Beijing.

Vereerd

Volgens Skadipresident Erik van Halem is Opstelten vereerd dat het vlaggenschip zijn naam heeft gekregen. Zelf vindt de president dat niet meer dan logisch. “Opstelten heeft in zijn tijd als burgemeester veel betekend voor het roeien in Rotterdam. In zijn ambtsperiode is bijvoorbeeld besloten tot de aanleg van een nieuwe roeibaan in de Eendrachtspolder: ‘De Willem-Alexander baan’.”

Voor in de boot Ivo Opstelten en drie plaatsen daarachter Steven Lamberts (Foto Merijn Soeters)

Varsityrecord

In zijn speech roept Opstelten de Oude Vier van Skadi op om nog een keer mee te doen aan de Varsity. Met vijf overwinningen op rij kan de ploeg een nieuw record neerzetten en die kans moet zij grijpen, aldus de oud-burgemeester. Als dank heeft hij nog een presentje voor Skadi meegenomen: een cox-box. Dit is een soort versterker aan boord waardoor roeiers de aanwijzingen van de stuurman kunnen horen. Ook geeft de versterker het tempo aan, en registreert het apparaat tijden en snelheden.

Na het officiële deel verruilde Opstelten zijn nette pak voor roeikleding. Samen met oud-rector van de Erasmus Universiteit, Steven Lamberts, en een aantal Skadianen neemt hij de I.W. Opstelten officieel in gebruik. LJ