Wie geneeskunde wil studeren, mag hooguit drie keer meeloten. Als het aan minister Plasterk ligt, zal die beperking verdwijnen. Dat zei hij gisteren tijdens een debat van CoolPolitics over studiekeuze.

Er zijn niet zoveel mensen die drie keer loten. Na de tweede afwijzing kiezen ze meestal voor een andere studie. Daarom is Plasterk niet bang dat grote groepen eindeloos zullen blijven proberen om een plaats bij geneeskunde te bemachtigen.

Niet verbieden

Hij vroeg zijn ambtenaren wat dan eigenlijk de motivatie was om het aantal keren loten te beperken tot drie. “De argumenten lagen in de sfeer van ‘mensen tegen zichzelf beschermen’. En dan is de vraag wat de rol van de overheid nu eigenlijk is. Verbieden gaat mij te ver, je kunt mensen ook waarschuwen.”

Numerus fixus opheffen

Er gaan stemmen op om de numerus fixus van geneeskunde op te heffen. Dat zou het vermeende tekort aan artsen bestrijden. De minister wacht op het advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg.

Geneeskunde is de grootste lotingstudie, maar ook voor andere opleidingen met een numerus fixus mogen aankomende studenten maar drie keer meeloten. Dat zal dan waarschijnlijk ook veranderen. HOP