Ab Osterhaus (hoogleraar Virologie aan het Erasmus MC) heeft de ernst van de Mexicaanse griep niet met opzet overdreven, omdat hij belangen heeft in de productie van een vaccin, vindt het Erasmus MC. “De wetenschappelijke integriteit staat al vele jaren op bijzondere hoogte.”

“De werkzaamheden van prof. Ab Osterhaus passen volledig binnen het beleid van het universitair medisch centrum”, aldus het Erasmus MC in een persverklaring die woensdagmiddag is verspreid. “In relatie tot de Nieuwe Influenza H1N1 is geen enkele sprake van zakelijke belangenverstrengeling. De manier waarop prof. Ab Osterhaus met belangen omgaat zijn volledig transparant, vooraf bekend en volledig conform afspraken en regels”, meldt het Erasmus MC.

Spoeddebat

Ook Osterhaus zelf wijst alle beschuldigingen van de hand. Hij zei eerder vandaag geen ‘direct belang’ te hebben bij de productie van het vaccin tegen Mexicaanse griep. “ViroClinics is een servicebedrijf voor de farmaceutische industrie en daar heb ik aandelen in. Dat was bij iedereen bekend. Er is geen sprake van een conflict of interest.”

Ab Osterhaus 

Ab Osterhaus, wil verder niet reageren op de commotie die is ontstaan in de Tweede Kamer, na een radio-uitzending van VPRO’s Argos. Tweede Kamerlid Fleur Agema (PVV) vroeg dinsdag om een spoeddebat met de minister van Volksgezondheid en om het ontslag van Osterhaus als adviseur van de overheid. Zijn belang in Viroclinics zou zijn onafhankelijkheid in de weg staan.

Geen belangenconflict

In de persverklaring legt het Erasmus MC uit: “ViroClinics houdt zich niet bezig met ontwikkeling en productie van vaccins. Het bedrijf verricht onderzoek naar diverse virussen en de werkzaamheid van vaccins. ViroClinics doet dit in opdracht van zowel de overheid als de farmaceutische bedrijven. In het geval van Nieuwe Influenza H1N1 heeft het bedrijf contractonderzoek verricht voor alle farmaceutische bedrijven die er op dit terrein toe doen. Er is dus geen intellectueel eigendom van de vaccins bij ViroClinics en er bestaat dus geen conflict tussen de adviesfunctie van prof. Ab Osterhaus en werkzaamheden binnen ViroClinics.”

Osterhaus: “Het is niet belangrijk om te weten of dit me verbaast”, zegt de hoogleraar die verder weinig kwijt wil over de commotie en verwijst naar een statement van het Erasmus MC. “Ik ben open geweest tegen de makers van Argos, heb al mijn boeken opengedaan.” Osterhaus zal woensdagavond in Pauw&Witteman persoonlijk uitleg geven. WG

Lees hier het volledige persbericht van het Erasmus MC