Ben je goed voorbereid op de griep?

Een halve ton heeft de EUR uitgegeven aan papieren handdoekjes en ontsmettingsdoekjes om besmetting met Mexicaanse griep te voorkomen. Ook de verschillende faculteiten en afdelingen zijn druk in de weer met noodscenario’s voor het geval écht een derde van het personeel ziek wordt.

‘Ik ben goed voorbereid op de griep’

Hülya Alabas, student rechten

“Mexicaanse griep verspreidt zich in hoog tempo over de hele wereld. Het is bekend dat de griep overdraagbaar is van mens tot mens en dat hoesten en niezen de meest voornaamste verspreidingsoorzaken kunnen zijn. Men wil een verdere verspreiding van de griep voorkomen en treft dus allerlei maatregelen hiervoor.

Neem bijvoorbeeld de Erasmus Universiteit. Toen ik na mijn vakantie weer op de universiteit kwam, vielen mij allerlei veranderingen op. De papieren handdoekjes in de toiletten en de informatieposters op de campus waren voor mij de meest zichtbare maatregelen. De universiteit heeft tot dusver allerlei maatregelen getroffen om een besmetting op de campus te voorkomen.

In hoeverre ik zelf ervoor kan zorgen dat ik niet besmet raak met Mexicaanse griep is voor mij heel duidelijk. De meest bekende weg is het treffen van algemene hygiënemaatregelen. Het gebruiken van een zakdoek bij het hoesten en het regelmatig wassen van de handen met zeep en water zijn hier voorbeelden van. Na deze algemene hygiënemaatregelen getroffen te hebben is het niet vanzelfsprekend om de gedachte te hebben dat men niet besmet zal worden. Want het zijn slechts voorzorgsmaatregelen waarmee we hopen een besmetting met Mexicaanse griep buiten de deur te houden.”

Elaine Mak universitair hoofddocent Erasmus School of Law

“En dan zegt men dat vrouwen niet weten wat ze willen. Eerst moest en zou er een harde knip komen. Een regeling die samen met het blokkensysteem en verplichte colleges ervoor zorgt dat je naast je studie geen tijd meer hebt voor een bijbaan, bestuursfunctie of andere nevenactiviteiten.

Nu komt Plasterk erachter dat een bestuurlijke ervaring toch wel goed kan zijn voor een student. Ik ben blij dat Plasterk het licht gezien heeft. Ik heb zelf een halfjaar fulltime in een commissie gezeten en ik heb er dingen geleerd die ik tot nu toe niet in de boeken ben tegen gekomen. Ervaringen, die nu op de werkvloer heel goed van pas komen.

Het aantal beurzen dat Plasterk beschikbaar heeft gesteld en de wijze waarop deze verdeeld moeten worden daar is nog veel op aan te merken. Maar misschien komt Plasterk over een maand tot besef dat het toch anders moet. Ik wacht af!”

Chris Aalberts, docent faculteit Historische en Kunstwetenschappen

“Ik heb aan verschillende universiteiten gewerkt, en het is overal hetzelfde: voor facilitaire diensten is geen geld. Europese aanbesteding of niet: schoonmaken is er nauwelijks bij, je moet zelf je lokaal opruimen, je kamer stoffen, kruimels blijven maanden liggen en naar de WC gaan doe je liever thuis. En iedereen maar zeuren tegen de schoonmakers dat het zo smerig is. Niet zo gek, aangezien die schoonmakers verordonneerd krijgen dat er maar 50 seconden per kamer per week beschikbaar is.

Ik begrijp die hele aandacht voor Mexicaanse griep dus niet. Hygiëne is toch sowieso niet belangrijk, College van Bestuur? Inmiddels is de weerstand van medewerkers en studenten zo sterk, dat die griep hier zeker geen kans krijgt. We hoeven dus niets extra’s te doen.”

Vatan Hüzeir, researchmaster Sociology of culture, media and the arts

“Vanwaar al die consternatie rondom de griep? In het ergste geval gaan we er allemaal aan. Neen. Ik ben er niet op voorbereid, and ‘I am proud of it’! Er wordt te weinig aandacht gegeven aan de positieve kanten van influenzae terwijl die er weldegelijk zijn – en wat voor! Ik zou hier daarom graag een lans willen breken voor de o zo gevreesde griep.

Ten eerste maakt zij het ons mogelijk met de grootste liefde verzorgd te worden door de mensen om ons heen. Voorwaar! De griep zet aan tot social bonding! Hiernaast biedt ze een mogelijkheid om ons bewust te worden van de waarde van onze anders gezonde conditie. Heus! De griep draagt bij aan bewustwording!

Bovendien kan ze ons genezen van onze grootheidswaan. Is het niet heerlijk om zo af en toe in te zien hoe feilbaar we zijn? Hoe we door minuscule ‘dingetjes’ met gemak stuk geholpen kunnen worden? Hoe klein en nietszeggend we zijn? Waarachtig! De griep verhindert ons te lopen naast onze schoenen!

Werd je maar op je waarde geschat. Daarom zeg ik alvast – voor je alweer vergeten bent – ‘bedankt, voor al je aardige kwaliteiten’.”