Van beurs naar lening

Mbo, hbo of wo; je studiefinanciering helpt je met de kosten voor je studie. Minister van Financiën Wouter Bos sluit het omzetten van de basisbeurs in een lening niet uit. Hoe denkt de EUR-student hierover?

Fleur Langerau, premaster Business Administration, 22 jaar

“Ik vind het geen goed idee. Veel studenten durven niet te lenen, en gaan dan niet studeren. Voordat ik op de EUR een master ben gaan volgen, heb ik een hbo-opleiding afgerond. Tot nu toe betalen mijn ouders mijn studie, maar zonder deze tegemoetkoming moet ik meer gaan werken. Ik werk al twintig uur in de week. Het werken kost veel energie en tijd, en ik merk nu dat het zwaar is in combinatie met mijn master. Ik wil niet beginnen met lenen, dus dan zal ik moeten stoppen met studeren.”

Joris Zwinkels, eerste jaars rechten, 18 jaar

“Ik ben het niet helemaal met Bos eens. Geen studiefinanciering betekent lenen, en lenen betekent terugbetalen. Over die lening betaal je ook rente; daar wordt geen enkele student blij van. Het maakt de keuze om te studeren moeilijker. Zelf zal ik altijd doorgaan met studeren. Het gaat om je toekomst; het is een investering. Het wordt daarnaast wel lastiger om op kamers te gaan. Wat als de universiteit, die een uitstekende opleiding biedt, aan de andere kant van het land zit? Ook al zal ik dan gaan lenen, ben ik het er niet mee eens dat rijke hogeropgeleiden meer moeten terugbetalen. Een studie kost erg veel tijd en energie. Een wo-studie is moeilijker dan een mbo-opleiding. Het is niet eerlijk dat deze mensen er dan meer voor moeten terugbetalen.”

Joanne Wildeboer, tweede jaars psychologie, 19 jaar

“De student heeft het al zo krap! Met die kleine 90 euro is het al moeilijk om rond te komen. Op kamers gaan wordt dan onbetaalbaar, gelukkig woon ik dichtbij de universiteit. Ik vind het niet eerlijk; ze willen dat er meer mensen gaan studeren, maar er komt geen tegemoetkoming. Veel jongeren willen niet lenen; ik wel. Ondanks dat ik dan schulden maak, wil ik wel verder met studeren. Bovendien vind ik het onredelijk dat rijke hogeropgeleiden meer terug moeten betalen dan arme afgestudeerden. Je werkt er toch net zo hard voor?”