Elaine Mak, universitair docent faculteit rechtsgeleerdheid

“Verslaafd aan Facebook, het zal best mogelijk zijn. Ik vind het een leuk netwerk, heb op deze manier nog regelmatig contact met vrienden en oud-studiegenoten in het buitenland. Ook voor het uitwisselen van foto’s en nieuwtjes met vrienden dichter bij huis is de site heel handig. Tien uur per week, zoals sommige studenten in de VS, heb ik er echter nooit aan besteed. Dat het facebooken dan ten koste gaat van de studie, lijkt mij niet zo vreemd. Zoals iedere vorm van afleiding is ook Facebook vaak aanlokkelijker dan een uurtje boven de studieboeken zitten. Met voldoende zelfdiscipline hoeven de resultaten van ‘online-studenten’ echter helemaal niet af te wijken van ‘offline-studenten’.

De voordelen van de netwerksites moeten wat mij betreft ook weer niet overdreven worden. Facebook en varianten zijn vooral leuk. Een netwerk als LinkedIn pretendeert een hulpmiddel te zijn bij het zakelijk netwerken, maar ik betwijfel of de site dit waar maakt. Carrièregericht netwerken gaat wat mij betreft nog steeds eenvoudiger en effectiever tijdens een ouderwetse zakenlunch of borrel. Conclusie: Facebook etc. zijn leuke sites, en niet meer dan dat.”

Netwerksites nuttig

Amerikaanse studenten die regelmatig Facebook bezoeken halen gemiddeld lagere cijfers dan hun offline-studiegenoten. Nu is er veel geschreven over de zin en onzin van sociale netwerken als Facebook, Hyves, LinkedIn, Twitter enzovoort. Maar wat denken onze panelleden van de stelling:

Facebook, Hyves, Twitter hebben mij al veel opgeleverd