Bewust (a)sociaal?

Nederlanders schijnen steeds vaker asociaal gedrag te vertonen, als we politici, opiniemakers en nu ook de Stichting Ideële Reclame (SIRE) moeten geloven. SIRE wil met de campagne Onbewust Asociaal ons er fijntjes op wijzen dat zelfs braveriken asociaal kunnen zijn. Hoe zit dat op onze eigenste campus? Ergert het panel zich daar ook aan? Of zijn zelfs wel eens asociaal? Wat vinden zij van de stelling?

 ‘Wees vaker bewust sociaal’

Arie Verheij

“Een asociale campus? Bedoel je dat sommigen doen alsof zij de enigen zijn op planeet Woudestein? Is het niet zo, dat iedereen hier fluitend over de campus loopt, iedereen vriendelijk groetend, zonder dat werk en studie daaronder lijden? Blijkbaar zien enkele studenten of collega’s de toiletruimtes als plekken waar geknutseld kan worden met zeep en toiletpapier. Om maar te zwijgen over het slechte richtingsgevoel of de evenwichtsstoornis van diegene die het nut van toiletten wel kent.

In mensa’s, die op zekere momenten overvol kunnen zijn, maken sommigen er een gewoonte van om tassen of jassen op tafels en stoelen te leggen. Bij het verlaten van de kantine is een individu hier en daar nog niet gewend om bestek en etensresten te scheiden. En in collegezalen blijft ook nog wel eens een halve afvalbak achter, gelijkelijk over de vloer uitspreid, onder collegebanken. De ‘dat doe je toch thuis ook niet’-vraag, schijn hier niet te helpen.

Ach, we willen toch dat studenten zich op onze campus thuis voelen? Nu maar hopen dat het sporadisch asociale gedrag bastion Woudestein niet in een grote, rommelige en smerige studentenkamer zal veranderen. Gelukkig geldt dit gedrag maar voor een enkele ziel. Wie de schoen past… Aan diegene vraag ik: zou je alsjeblieft vaker de schijn willen wekken dat je in werkelijkheid wel sociaal bent?”